Malezya’da temyiz mahkemesi, ülkede yaşayan gayrimüslimlerin tanrıyı anarken ‘Allah’ sözcüğünü kullanamayacağına hükmetti. Kararın kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını belirten Hıristiyanlar, itiraz için bir üst mahkemeye gidecek.
Malezya’da temyiz mahkemesi, 2009 yılında alt bir mahkemenin aldığı kararı bozarak, gayrimüslimlerin ‘Allah’ sözcüğünü kullanamayacağına karar verdi. Ntvmsnbc’nin haberine göre Malezya temyiz mahkemesi, gayrimüslimlerin ‘Allah’ sözcüğünü kullanması ‘toplumsal karmaşa’ yaratacağını öne sürdü.
Temyiz Mahkemesi Hâkimi Muhammed Apandi, “Allah sözcüğü Hıristiyanlık inancının temel unsurlarından biri değil. Bu sözcüğün gayrimüslimler tarafından kullanılması toplumda karmaşaya neden oluyor” dedi. Malezya’da yaşayan Hıristiyanlar ise, ‘Allah’ kelimesini on yıllardır kullandıklarını belirterek, mahkemenin haklarını gasp ettiğini dile getirdi.
‘Hayal kırıklığı ve umutsuzluk yaşıyoruz’
Katolik gazetesi ‘The Herald’ editörü Rahip Lawrence Andrew ise, temyiz mahkemesi kararından ‘hayal kırıklığı ve umutsuzluk’ yaşadıklarını söyledi. Rahip Andrew, karara itiraz etmek için bir üst mahkemeye gideceklerini de belirtti. Malezya’da hükümet, ülkede yayımlanan Katolik gazetesi ‘The Herald’ın Malay dilindeki baskısında Hıristiyanların tanrısından ‘Allah’ sözcüğüyle bahsedemeyeceğini açıklamasıyla başlamıştı.
Bunun üzerine Malezya’daki bir alt mahkeme 2009 yılında verdiği kararla, ‘Allah’ sözcüğünü gayrimüslimlerin de kullanabileceğine hükmetmişti. Mahkemenin verdiği karar, ülkede gerginliğe neden olmuş, camiler ve kiliseler saldırıya uğramıştı. Malezya hükümetinin söz konusu yasağı, “Müslümanların din değiştirmesini sağlama girişimlerini” ve “toplumda kafa karışıklığı oluşmasını” önlemek amacıyla getirdiği ifade ediliyor.