İstatistik ve matematik operasyonu olarak Ermeni Soykırımı

Fuat Dündar’ın Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan ‘Kahir Ekseriyet Ermeni Nüfus Meselesi (1878-1923)’ adlı çalışması, 100. yılına üç yıldan az bir zaman kalan Ermeni Soykırımı hakkında Türkçede bugüne kadar yayımlanmış en önemli çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor. Tarihçi Ümit Kurt, Dündar'ın kitabına dair değerlendirmelerini Agos Kirk'e yazdı.

Merhaba,

Fuat Dündar’ın Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından yayımlanan ‘Kahir Ekseriyet Ermeni Nüfus Meselesi (1878-1923)’ adlı çalışması, 100. yılına üç yıldan az bir zaman kalan Ermeni Soykırımı hakkında Türkçede bugüne kadar yayımlanmış en önemli çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor.

Fuat Dündar’ın kitabını değerlendiren tarihçi Ümit Kurt’un da dediği gibi, bu çalışma Ermeni tehciri ve soykırımına ilişkin varolan literatüre özgün ve dikkat çekici bir katkı niteliği taşıyor. Dündar, meselenin uluslararası siyasetin bir parçası olduğu 1878 Berlin Konferansı ile Doğu Sorunu çerçevesine oturtulan ve aynı zamanda ‘bir medeniyet sorunu olarak kodlanan’, Batı’nın istatistiksel zihniyeti ile Doğu’nun ‘hesaptan anlayan ama istatistiğe mesafeli duran zihniyeti’ arasındaki bir çatışma olarak tanımlıyor.

Ermeni toplumunun topyekun imhası sürecini hem de mebzul miktarda Osmanlı belge ve arşiv kaynaklarına dayanarak ustalıkla ortaya koyan bu çalışma, umarız Türkiyeli okurdan hak ettiği ilgiyi görür.

‘Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun’, ‘İnsan Kısım Kısım Yer  Damar Damar’ gibi kitaplarıyla tanınan Hatice Meryem’in ‘Erkeklere Methiye’ alt başlığını taşıyan ‘Beyefendi’si, bir kadından erkeğe olduğu kadar, muhalefetten iktidara da isyan sesi olarak okunabilecek bir eser. Karin Karakaşlı yazdı.

Alper Canıgüz’ün dördüncü romanı ‘Alper Kamu Cehennem Çiçeği’, güçlü olay örgüsüyle, son derece yaratıcı bir zekânın ürettiği sağlam polisiye unsurlarıyla dikkat çekiyor. Cansu Karagül yazdı.

Doğan Gürpınar’ın ‘Düne Veda Türkiye’de Liberalizm ve Demokratlık (1980-2010) adlı çalışması, son yıllarda sadece Türkiye’de değil, doğusuyla batısıyla tüm dünyada en önemli gündem madelerinden biri olan tartışmaların bu ülkedeki 30 yıllık serüvenini akıcı bir dille aktarıyor. Rober Koptaş yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr