Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi (DurDe), Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü yaklaşırken soykırımın tanınması için nasıl bir kampanya düzenlenebileceğini tartışmak üzere ikinci toplantısını gerçekleştirildi. Kampanyanın çerçevesinin Ekim ayına kadar netleşmesi planlanıyor.
Agos.com.tr- DurDe, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü yaklaşırken soykırımın tanınması için nasıl bir kampanya düzenlenebileceğini tartışmak üzere bir forum gerçekleştirildi. 6 Temmuz’da yapılan ilk toplantının ardından, ikinci toplantı dün yapıldı. Nasıl bir kampanya düzenlenmeli, nasıl örgütlenmeli ve önümüzdeki dönem nasıl bir takvim izlenmeli gibi konular hakkında fikir alışverişi yapılan toplantıda, her pazartesi günü konuyla ilgili olarak toplanma kararı alındı.
Kampanyanın hedefi tartışıldı
DurDe, kampanyanın hedefinin soykırımın Türkiye tarafından tanınması olmasını önerirken, bazı katılımcılar tazminat konusunun kampanyanın dışında tutulmasının doğru olmayacağını savundu. 1915’te Ermenilerle birlikte soykırıma uğrayan bir diğer halk ise Süryanilerdi. Süryani Soykırımı da, kampanyanın içinde yer alsın mı konusunda, Süryanilere yapılanların da göz ardı edilemeyeceği ve gündeme getirilmesi gerektiği ama genel çerçevenin Ermeni Soykırımı olacağı belirtildi.
Sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kargaşa yaşanabileceği düşüncesiyle, örgütlerden ziyade bireysel katılımın ön planda olmasının daha doğru olacağı görüşü benimsendi. Bir komite, bir danışma kurulu ve çalışma grupları kurularak kampanyanın yönetilebileceği dile getirildi. Komitede toplumun çeşitli kesimlerinden üyelerin yer alması gerektiği vurgulandı.
1915’te ne olmuştu?
Katılımcılardan biri, kampanyada kullanılan dile dikkat edilmesi ve konuya farklı bakan insanların nasıl düşündüğünün iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yapılabilmesi için, kamuoyu araştırmaları yapılması fikri kabul gördü.
Bir başka katılımcı, insanların kafasında merak uyandıracak, “1915’te ne olmuştu?' gibi basit soruların kullanılabileceğini söyleyerek “Neyi kaybettiğimizin üzerine gitmeliyiz. Bugün bu coğrafyada kaybedilen insanlar hâlâ yaşasaydı durum ne olurdu, neyi kaybettik, onu göstermeliyiz” dedi.
Kampanyanın yol haritasının Ekim ayına kadar netleşmesi ve kamuoyuna duyurulması planlanıyor.
(EE)