İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye Hava Kuvvetleri'nin sivillere karşı kasıtlı ve ayrım gözetmeyen saldırılar düzenlediğini açıkladı.
Örgüt kuzeybatı Suriye'deki 52 noktadaki incelemelerinde, bu tür 59 saldırıyı belgelediklerini belirtti.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre örgüt, sivillere karşı kasıtlı ve ayrım gözetmeyen saldırıların, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğuna da dikkat çekti.
Kuruluş ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nde Şam yönetimine karşı harekete geçilmesini engelleyen Rusya ve Çin'i eleştirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM'de hedefe yönelik ambargolar, silah ambargosu ve konunun Uluslararası Ceza Mahkemesine taşınması gibi acil önlemlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Örgüt çatışmalarda, şu ana dek 70 bin dolayında olduğu tahmin edilen ölümlerin çoğundan Suriye hükümetinin yasadışı eylemlerinin sorumlu olduğunu savundu.
'Gökyüzünden gelen ölüm' başlıklı raporda, Temmuz 2012'den bu yana Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları ve helikopterlerin 'muhaliflerin kontrolü altındaki kentlere, kasabalara ve mahallelere' düzenli aralıklarla saldırdığı belirtiliyor.
Yangın bombaları
Rapor için Geçen Ağustos ve Aralık ayları arasında, Halep, İdlib ve Lazkiye'de muhaliflerin kontrolündeki çeşitli bölgelerin ziyaret edildiğini söyleyen örgüt, tanıklarla, saldırı kurbanlarıyla ve taraf değiştiren dört Suriye Hava Kuvvetleri mensubuyla görüşüldüğünü belirtiyor.
Ziyaret edilen yerlerin haftalar ya da aylardır muhaliflerin denetiminde olduğu kaydedilirken, saldırılar sırasında karada hiç çatışma yaşanmadığına dikkat çekiliyor.
Çatışma yaşanmamasına karşın, hükümet güçlerinin ekmek almak için sıra bekleyen sivillere ve hastanelere saldırdığı ifade ediliyor.
Bu mekânların bilerek hedef alındığına dair güçlü kanıtlar da olduğu söyleniyor.
Hükümet güçlerinin, güdümsüz ve yangın çıkartan bombalar kullandığı ve hedef gözetilmediği savunuluyor.
Taraf değiştiren dört Suriyeli askerin de, komutanlarından 'muhalefetin kontrolündeki yerlerde yaşayan sivil halkı korkutmak için' şehirlere saldırma emri aldıklarını anlattığı kaydediliyor.
Raporda muhalif güçler de, yoğun nüfuslu yerlerde konuşlanarak sivillerin iki ateş arasında kalma riskini arttırmakla suçlanıyor.
Ancak örgüt, bu durumun Suriye hükümetini sivil kayıplarla ilgili sorumluluktan kurtarmadığına da dikkat çekiyor.