Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Suriye'deki kimyasal silahların derhal denetim altına alınması ve herhangi bir şekilde kullanılmasının engellenmesi şarttır.' dedi.
Cihan - Hollanda'da Türk gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, 'Türkiye, Saddam Hüseyin'in 1988 yılında Halepçe'de yaptığı kimyasal saldırının acısını en yakından hisseden ülkedir. Bugün benzer bir durumun Suriye'de yaşanmaması için uluslararası toplumun her türlü tedbiri alması lazım.' dedi.
Bakan Davutoğlu, son dönemlerde dünyada nükleer silahsızlanma konusunda da ciddi kaygılara sebep veren gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti.
Hollanda'da düzenlenen 'Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi' bakanlar toplantısının ardından açıklama yapan Davutoğlu, Kuzey Kore'deki son denemeler ve İran'ın P5+1 görüşmelerinden netice alınamamasının önemli bir kaygı olduğunu dile getirdi. Bakan Davutoğlu, 'Nükleer tehdidin olduğu bir dünyada insanlığın geleceği tehdit altındadır. ' ifadelerini kullandı.
Bakan Davutoğlu, bir sonraki toplantıyı sembolik bir önemi olan Hiroşima'da yapacaklarını kaydetti.
JAPON BAKAN TÜRKİYE'YE GELİYOR
Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi veren Davutoğlu, Uzakdoğu'daki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Davutoğlu, Japon bakanın 2-3 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah ile de görüştüklerini ifade eden Davutoğlu, 'Suriye'deki son gelişmeleri ve önümüzdeki dönemde ABD ile ele aldığımız 'Suriye'nin Dostları Toplantı'sının hazırlıklarını gözden geçirdik.' dedi.
Davutoğlu ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmesinde ise NSU duruşmasına Türk gazetecilerin de alınması talebini gündeme getirdiğini ifade etti. Davutoğlu, Türkiye ve Almanya arasında gerçekleştirilecek stratejik diyalog toplantısının planlamasını da görüştüklerini sözlerine ekledi.
Davutoğlu, Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması inisiyatifin güçlendirilmesi talebinin de 10 ülke tarafından kabul gördüğünü sözlerine ekledi.