II. Dünya savaşı devam ederken Romanya’ya ulaşan Nazi zulmünden kaçan 769 Musevi’yi taşıyan Struma vapuru, bundan 71 yıl önce İstanbul’un Karadeniz açıklarında batırıldı. Bu felakette hayatını kaybedenler bu yıl ikinci kez anılıyor.
Rotası Filistin olan ve Romanya’dan Nazi zulmünden kaçan çoğu kadın ve çocuk 769 yolcunun bulunduğu Struma Vapuru, İngiltere’nin izin vermemesi üzerine İstanbul’da Sarayburnu açıklarında yaklaşık üç ay bekletildikten sonra, Türk Hükümeti tarafından römorkörle Karadeniz’e çektirilerek kaderine terk edilmişti.
Bundan 71 yıl önce Struma Vapuru, 24 Şubat 1942’de bir Sovyet denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmış ve bu trajediden sadece bir kişi kurtulabilmişti.
Bu felakette hayatını kaybedenler olayın 71.nci yılında, geçen sene olduğu gibi anılıyor. Bugün gerçekleştirilecek anmada, dönemin siyasi koşulları üzerine konuşulacak ve geçtiğimiz yıl ‘Struma’ felaketini anlatan bir belgesel roman kaleme alan Halit Kakınç da felaketin ayrıntılarını anlatacak. Struma batığına yapılan dalışı konu alan bir belgesel filmin de gösterileceği anma programı, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’un ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
'Türkiye özür dilemeli'
Bu felakette yaşamını yitirenler geçtiğimiz yıl ilk kez anılmış ve orada bir konuşma yapan İshak Alaton, Türkiye’nin o dönemde bu cinayete göz yumduğunu söylemişti. Hükümet’in bilgisi dahlinde bu katliamın gerçekleştiğini belirten Alaton devlete çağrıda bulunarak, “ ‘Evet bu bizim omuzlarımızdaki bir cinayettir. Biz bunun yükü altında daha fazla ezilmek istemiyoruz ve özür diliyoruz’ demeliler. Özür diliyoruz sözünü duymak istiyorum artık. Zamanı geldi. Türkiye’nin özür dileme cesaretini gösterebilmesi lazım artık. Bunu yapabildiği takdirde Türkiye arınacak ve yükselecek. Biz özür dilemeyi bilmeliyiz. Geçmişimizle artık barışmalıyız” diye konuşmuştu.