Kuruluşunun dördüncü yılını geride bırakan Nor Radyo, tüm dünyaya kardeşlik ve dayanışma mesajları göndermeye devam ediyor.
Kuruluşunun dördüncü yılını geride bırakan Nor Radyo, internet sitesi üzerinden tüm dünyaya kardeşlik ve dayanışma mesajları göndermeye devam ediyor. Yeni yayın dönemine anadil ve tematik programların çeşitliliğini arttırarak giren radyo, dinleyicilerini, çevre sorunlarından kadın haklarına, Kürt sorunundan sanata ve tarihe kadar, çok çeşitli konular üzerine düşünmeye çağırıyor. Nor Radyo’daki yenilikleri genel yayın yönetmeni Murat Gözoğlu’yla konuştuk.
-
Bu yayın döneminde ne gibi yenilikler var?
Yeni yayın dönemine yeni iki dil ve yeni bir programla başladık. Canlı yayın saatlerini de arttırdık. Ayrıca, Nor Radyo, bundan böyle akıllı telefonlar üzerinden ‘TuneIn’ uygulamasıyla da dinlenebilecek.
- Kaç dilde yayın yapıyorsunuz?
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillerin sürdürülebilirliğine katkı sunmak ve birbirine düşmanlaştırılan halklar arasındaki önyargıları kırmak için mücadele ediyoruz. Yeni yayın döneminde dokuz dilde program olacak. Ermenice, Türkçe, Kürtçe, Hemşince, Lazca, Adıgece ve Çeçence, geçen dönemden devam eden programlar. Bunlara şimdi Gürcüceyi ve Pomakça’yı ekledik. Geçmiş dönemlerde Zazaca ve Rumca da yayın yapıyorduk. İlerleyen dönemlerde hem bu dillerde, hem de Süryanice, Arapça ve diğer dillerde de programlar hazırlamak için çaba sarf ediyoruz.
- Yeni yayın döneminde programlarda tematik bir çeşitlenme de olacak mı?
Toplumsal cinsiyet, ekoloji, sanat tarihi gibi alanlardaki programlarımız devam ediyor. Yeni tematik programlarımız şunlar: Öğrenci gündemini tutacak olan ‘Bal Porsuğu’, radyo tiyatrosu yapacak olan ‘Tiradyo’, yeni bir kültür-sanat programımız ‘Çatlak Sesler’, yeni müzik programlarımız ‘Kedi Otu’ ve ‘Mızıka’, Ermenice ve Türkçe şiirlerin okunacağı ‘Ceviz Kabuğunda Düşler’.
- Sizce FM bandı üzerinde Ermenice yayın yapan bir radyoya ihtiyaç var mı?
İnkârın resmi ideoloji olduğu Türkiye gibi ülkelerde, anadilinde yayın yapan radyolar her daim gereklidir. Karasal yayının avantajı, internet kullanmayan ya da radyoda bantlar arasında gezinen insanlara ulaşma şansı tanıması. Tüm Türkiye’ye seslenmenin, ‘öteki’ni anlatmanın en dolaysız yolu budur. Fakat öncelikle, radyo dinleme alışkanlığının kazandırılması ve toplumumuzun değerlerini sahiplenme refleksinin geliştirilmesi lazım.
Fotoğraf: DİHA