İmralı görüşmelerini değerli bulduklarını söyleyen Demirtaş 100 yıllık bir sorunun konuşulduğunu kaydetti. Hükumetin samimi bir şekilde adımları atması gerektiğini ifade eden Demirtaş, kullanılacak dilin hassasiyetine vurgu yaptı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, müzakereler için Öcalan'la görüşülmeye karar verildiğine göre İmralı şartlarının bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında konuştu. Demirtaş konuşmasında İmralı süreciyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
İşte Demirtaş’ın konuşmasından satır başları:
2013 yılının ilk grup toplantısı vesilesiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 2013 yılının barış özgürlük ve huzur yılı olmasını temenni ediyorum. Umarım ve dilerim ki 2013 yılı pek çok açıdan yeni başlangıç olur. Yaşanmış onca acı trajedi ve kayıplar son bulur.
Yine geçen hafta içerisinde kaybettiğimiz barış insanı Şerafettin Elçi’ye bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın Elçi’nin bir ömür boyu yürüttüğü barış mücadelesi sonuçlanmadan, kendisi buna tanıklık etmeden aramızdan ayrıldı. Onun yarattığı değerler bizim açımızdan değerli bir mirastır. 2013 yılında çözümü gerçekleştirmek onların anısına bağlılığın en büyük gerekçesi olacaktır.
Maalesef 2013 yılına Zonguldak’ta bir kömür ocağında iş cinayeti haberiyle başladık. İş cinayetinde maalesef 8 işçi emekçi kardeşimiz yaşamını yitirmiştir. Son üç yılda sadece bu sektörde 300’den fazla işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Taşeron firmaların, taşeron işçileri olarak bir simit parasına çalıştırılan çoğu güvencesiz bütün bu emekçilerin Türkiye toplumunun yüz akıdır. Ancak hiçbir iktidar döneminde hak ettikleri değeri görmediler. Maden ocaklarında, tersanelerde, inşaatlarda yitip giden binlerce can gibi maalesef 8 kardeşimiz hayatını kaybetti. Her birine Allah’tan rahmet diliyorum.
Metin Göktepe'nin yıl dönümü
Bugün aynı zamanda Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe’nin işkenceyle katledilişinin yıl dönümü. Sıradan bir cinayetten söz etmiyorum, devrimcilerin cenazesinde çok açık bir şekilde güvenlik güçleri tarafından katledilen özgür basının çok değerli emekçisinden söz ediyoruz. Karakolda meydana gelmiş bir işkenceden söz etmiyorum. Pervasızca işlenen bir cinayetten söz ediyoruz. Aradan geçen 17 yıla rağmen ne Türkiye’de bir değişiklik ne de güvenlik güçlerinin hükümetin emriyle gerçekleştirdiği orantısız güç ve cinayetlerde değişiklik olmuştur. Buradan bütün basın şehitlerini Metin Göktepe şahsında rahmetle anıyorum. Medya ambargosunun, tekellerinin, hükümet politikalarının medya üzerinde kırılabildiği basın emekçilerine teşekkürlerimi minnetlerimizi ifade etmek istiyorum.
'100 yıllık tarihi bir süreci konuşuyoruz'
Bugünkü grup toplantımızda müsaadenizle yoğun şekilde tartışılan, İmralı süreci diye tabir ettiğimiz yaklaşımları sizlerle paylaşmak istiyoruz. Elbette 30 yıldır kan ve gözyaşıyla devam eden ama 100 yıllık bir geçmişe sahip tarihi bir sorunu konuşuyoruz.
İmralı süreci olarak tartışacağımız konu bugün çıkmış yarın da sona erecek bir sorun değildir. Ancak herkesin serinkanlı şekilde tartışması, varsa eksiklikleri eleştirmesi, kansız silahsız bir çözümü onurlu bir barışı nasıl gerçekleştireceğimizi herkesin tartışması lazım. Bizim de özü itibariyle yaklaşımımız budur.
Uzun yıllardan bu yana Kürt ve demokrasi sorunlarının tek kalıcı çözüm yolunun müzakere olduğunu söyleyedurduk. Bugün hükümetin böylesi bir bakış açısıyla yaklaştığına inanırsak biz olsak olsak memnun oluruz.
Her şeyden önce İmralı’da bir heyetin resmi bir heyetin Sayın Öcalan ile görüşmesi bizler açısından önemlidir. Bunun aleniyet kazanmış olması bunun önemini değerini artırır. Çünkü bu sıradan bir gelişme değildir, aslında çok gecikmiş bir gelişmedir. Ama 14 yıl aradan sonra İmralı’da aleniyet kazanılarak, kısmen şeffaf olarak bu sürecin girişiminin başlanmış olması, bütün tahlillerin dışında önemlidir.
'Görüşülmesini değerli buluyoruz'
Bu süreci önemsiyoruz. 14 yıldır bir adada tutulan bir halk önderinin isminin önüne ‘sayın’ konuldu diye binlerce kişi hapse atıldı. Posteri taşındı diye çocuklar gençler coplandı. Fakat bir halk bıkması yılmadı inat etti ısrar etti. Doğru olduğuna inandığı için, barışın İmralı’dan geçtiği için bundan geri adım atmadı. Terörist başı dediler, bebek katili dediler olmadık sıfatlar yakıştırdılar. Ama bir resmi heyet İmralı’ya gidip kendisiyle görüşmeye başladı. Bunu biz değerli buluyoruz, doğru bir adımdır.
Kim ne derse desin, nasıl değerlendirirse değerlendirsin. Her türlü milliyetçi ırkçı hezeyanlarla saldırmaya çalışabilirler. Bu çok önemliydi, bu aşamanın sağ salim geçilmiş olması, kamuoyunun bundan mutluluk duyuyor olması hükümetin ne kadar geç kaldığının da göstergesi.
Yine ikinci önemli bir gelişme, iki milletvekilimizin 14 yıl sonra ilk defa siyasetçi kimlikle adaya gidilmesine destek olunmuş olmasıdır. Çünkü siyasi bir konu ancak siyasetçilerin devreye girmesiyle çözüm aşamasına getirilebilir. Bütün bu süreçlerde emeği geçen herkese, bütün halkımıza, bu bedeli ödeyen bütün dostlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Bugün bazı konuların özellikle basında çokça tartışılan konuların netleşmesi açısından görüşlerimizi paylaşacağız. Medyada köşe yazarları, çıkan haberler kendi anladıkları yazıyorlar, tartışıyorlar. Saygı duyuyoruz. Tamamının doğru olduğunun kabul etmek imkansız. Bu tartışmalar güç destek verecektir. Ama olmayanı olmuş gibi göstermek, kafa karışıklığına yol açacaktır.
'AKP-BDP antlaşmasının sonucu değil'
Bir defa başlayan sürecin, bir AKP-BDP ortaklaşması olmadığının net şekilde tespit etmek lazım. Bizim hükümetle öncesinden oturup tartıştığımız süreç söz konusu değildir. Bu AKP’nin hükümetin İmralı’da sayın Öcalan ile başlattığı süreçtir. Partimiz, iki arkadaşımızın İmralı’ya gidişiyle birlikte süreçten doğrudan haberdar olmuştur. Bir AKP-BDP ortak çalışması söz konusu değildir.
İmralı’daki görüşmede tarafımıza iletilmiş bir yol haritası, takvimlendirilmiş bir yol haritası yoktur. Böylesi bir yaklaşım belki de herkes olmasını istediği şekilde ifade ediyor deyip geçmek lazım. Bu aşamada kamuoyuna, hükümete, KCK’ya bizim aracılığımızla iletilmiş bir çözüm önerisi, takvim yoktur.
Ama gördüğümüz şudur, görüşmeyi yapan heyette de sayın Öcalan’da da kararlı bir çözüm iradesi vardır. İfade edilen de dışarıya verilen mesaj da şudur.
'Başlatılmış bir müzakere yok'
Bütün bu tespitler ışığında şunu söyleyebiliriz, şu aşamada başlatılmış bir müzakere söz konusu değildir. Bunun arayışından söz edilebilir. Ama müzakere başladığına dair bize ulaşmış bir bilgi yoktur.
'KCK sürece dahil edilmeli'
Yine görebildiğimiz kadarıyla, müzakere aşamasına geçilmesi, hükümetin bundan sonraki tavırlarına pratiklerine bağlıdır. Çünkü taraflardan biri üzerine düşeni yapmıştır. Bu konudaki iradesini ortaya koymuştur. Hükümet müzakereyi başlatmak istiyorsa, her şeyden önce KCK’nın sürece dahil edilmesi gerekecektir. Bunlar tamamlanır, hükümette bunun adına müzakere der, biz artık müzakere aşamasına geçilmiştir diyeceğiz.
'Hükümet samimi olmalı'
Hükümet kanadından yapılan açıklamalar, kullanılan söylemler, ele alış biçimi tartışma biçimi, pratik sahada yaptıkları bir arada değerlendirdiğimizde, ya niyetini ya ciddiyetini ya da bu işi becerip beceremeyeceğini sorgulamamız lazım. Büyük bir ciddiyet farkı vardır. Güvensizlik yaratıyor. 100 yıllık bir sorunu çözme konusunda hükümet ciddiyse diline üslubuna herkesin sirayet etmesi lazım.
'Yenme yenilme üzerine diyalog olmaz'
Hele hele askeri operasyonlar, tutuklamalar devam edecekse, bunun adına da entegre proje denilerek bu süreç sürecekse kimse birbirini yormasın. Silahsız kansız olsun acısız olsun, ama kimse hükümetin ciddi politikası vardır demesin. Öyle yendik, bitirdik, ezdik, şimdi sıra teslim almaya geldik yaklaşımını kimseye anlatamazsınız. Zaten İmralı’ya giden heyetiniz de böyle denmediğini biliyor. Yendiyseniz neyi müzakere ediyorsunuz? Yenme ve yenilme üzerine kurduğunuz diyalog süreci sakıncalı olacaktır.
'İmralı sistemi ortadan kaldırılmalı'
Bu süreçte pratik güven veren adımlar atılacaksa bunun en kritik adımı İmralı sisteminin ortadan kaldırılmasıdır. Madem ki kendisiyle görüşmeyi aleni bir hale getirdiniz, madem ki bu yaklaşımı önemli bir adım olarak gördünüz, o zaman bundan sonrası bu ilk adımın devamı olmalıdır. Heyetinizin yüzlerce binlerce danışmanı, hükümetinizin binlerce olanağı var. Müzakerenin diğer aktörü ise bir adada 14 metrekarelik bir beton yığınında. En azından müzakereye geçileceği aşamada koşulların birbirine yakınlaştırılması lazım. Herhalde bundan da sayın Başbakan’ın İmralı adasına konulmasını kast etmiyoruz. Sayın Öcalan’ın koşullarının müzakere edebileceği koşullardan bahsediyoruz. Böyle bir gelişme olacak mıdır, bir hafta 10 gün içinde bunu görmek isteyecektir.
Biz bunları yıllardır söylüyoruz. Fakat madem bu kritik aşamaya girdik, birileri elini taşın altına koydu, bundan sonra da birileri elini taşın altına koyacak diyorsak bütün bunların açıkça tartışılması lazım. Sayın Öcalan’ın tutuklu bir çok avukatı var. Tutuklanma nedenleri buydu işte. Bu defa bu müzakere girişimi aleniyet kazandığına göre, davanın düşmesi avukatların serbest kalması lazım. Yine aşamalarla ilgili hükümetin parlamentoyu bilgilendirmesi kamuoyunu siyasi partileri bilgilendirmesi çok önemlidir.
'CHP'nin tutumu umut verici'
Biz parti olarak elimizdeki bilgileri bütün partilerle paylaşmaya hazırız. Ama çözümün baş sorumluluğu hükümettedir. Doğru şekilde bilgilendirmesi lazım. Bu hükümetin sorumluluğudur. Ama hiç kimseden bilmediği tariflenmemiş ne yaptığı ne yapılacağı belli olmayan bir sürece gözü kapalı destek vermesini de hükümet beklememelidir. Böylesi bir dönemde CHP’nin girişimin başından itibaren destek sunması da önemlidir. Bu sorumluluğunu yerine getirmiş olmasından biz memnuniyet duyuyoruz.
'Bir halkın beklentileri var'
Medyanın desteği de çok önemlidir. Hakkaniyetli adil hareket edebilmek önemlidir. Çünkü ortadaki sorun Kürt sorunudur. Medyada barış dili demek hükümetin her politikasını tartışmasını desteklemek değildir herhalde. Bir halkın beklentileri var. Bunun görmezden gelen barış dili olmaz. Tıkanmaya mahkum bir yol olur. Medyanın bu aşamadaki desteği haklardan ve özgürlüklerden yana olursa inanıyorum ki en büyük destek olarak ortaya çıkacaktır.
'Bunun adına nasıl müzakere diyeceğiz'
Son birkaç yıldır hükümetin talimatı ve baskısıyla üzerimizde medya ambargosu olduğunu biliyoruz. Bizimle yapılmış ve yayınlanmaya cesaret edilememiş röportajlar olduğunu biliyoruz. İmralı’da görüşmelerinin yapıldığı günün öncesi, o gün ve sonrasına dikkat çekmek istiyorum.
Lice’de 10 PKK gerillası öldürüldü. Doğubeyazıt’ta KCK operasyonuyla gözaltına alınıyor. Aynı gün Şırnak KCK davasında 417 yıl ceza veriliyor.
Yargı baskısı devam edecek, askeri operasyonlar devam edecek, siyasi tutuklamalar devam edilecek denmek isteniyor herhalde. Bunlar devam edecekse bunun adına nasıl müzakere diyeceğiz? Bundan kesinlikle vazgeçilmesi gerekir.
Dil üslupta değişiklikten söz ederken, pratikte değişiklik olmayacaksa nasıl bir diyalog sürecinden söz edebilir insanlar.
Şehit ailelerine selendi
Ben buradan bütün şehit ailelerine annelerine babalarına sesleniyorum. Bu savaşın en acı faturasını siz ödediniz. Bütün bu olup bitenlerden payınıza düşen en acı kısım oldu. Bunu her zaman hissettik, paylaştık. Bütün bu ailelere Allah’tan sabır diliyorum. Bunu yaşayan bilir herhalde, evlat acısı dünyada en ağır acıymış. Yaşayanlar bilir, Allah başka hiç kimseye göstermesin.
Sizin çocuklarınızın, yani bizim kardeşlerimizin bu süreçte yitip gitmelerinden her gün her an acı duyduk, bunu yürekten paylaştık. Şimdi geldiğimiz bu noktada sizlerin sunacağı destek, bütün bu desteklerin en kıymetlisi olacaktır. Bu acıyı yüreğinde yaşamasına rağmen, başka analar ve babalar bu acıyı yaşamasın diye elini taşın altına koyacak her aile, her şehit annesi ve babası kutsal bir iş yapmış olacak.
Kim ne derse desin, sizin böylesine onurlu ve erdemli bir duruşunuz bütün bu kapıların tek başına açılmasına yeterlidir. Ben bu annelerin ve babaların ellerinden öperek şunu söylüyorum. Bu süreç kaybettiğimiz bütün değerler adına hepimiz açısından bir fırsat olabilir. Sizin sunacağınız destek, bu kardeşlerimizin mezarlarında rahat uyumalarına vesile olabilir. Onurlu bir barış gelirse bunu sağlamamız mümkün olabilir.
Sizler bu sürecin takipçisi olmalısınız, kalıcı bir çözüm için baskı unsuru olmalıdır. En çok barışı siz hak ediyorsunuz. O barışı o ailelere armağan etmekte 30 yıllık savaş sürecinde yakınlarını kaybetmiş ailelere armağan etmekte boynumuzun borcudur.