Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili olarak Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile görüşmesinin ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Yeni Anayasa'nın tamamlanmasıyla ilgili kesin bir tarih vermeyen Çiçek, partilerle yaptığı görüşmelerde ise olumsuz bir sinyal almadığını söyledi.
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 1 yıldan fazla süredir yaşadığı sorunların mevcut anayasadan kaynaklandığını belirterek, 'Anayasada o hükümler varlığını sürdürdüğü sürece, 'şu konuda ne düşünüyorsunuz, bu sorun nasıl aşılacak' gibi soruların da anayasal dayanağını bulmakta gerçekten zorluk var. Başarıya giden yolda kanaatimce en önemli konu, anayasa sorununu halletmektir' dedi.
''Bizim için yeni bir anayasa yükümlülük haline geldi. Bunu, bu dönem başarmak mecburiyetindeyiz'' diyen Çiçek, uzlaşıdan yana olduklarını savundu:
'Anayasayı her parti kendisine yapmıyor, milletimiz, halkımız için birlikte anayasa yapıyoruz. Bunu uzlaşarak yapacağız. Uzlaşmak zafiyet değildir; uzlaşmak demokrasiyi kurumsallaştırmak, uzlaşma kültürünü geliştirmek, birlikte yaşamak bakımından ön şarttır. Uzlaşmak, Türkiye'nin geleceği bakımından sorun çözmedeki en önemli yöntemlerden biridir. Uzlaşma söz konusu olduğunda da herkesin bu noktada karşılıklı fedakarlıklarda bulunması, birlikte olumlu katkıyı da vermesi gerekiyor.''
'DEVLET ERKLERİNİN YETKİLERİNİ BAŞTAN ELE ALMAK...'
Çiçek, devlet organlarının işleyişi ile ilgili ciddi sorunların bulunduğuna dikkat çekerek, ''Yürürlükteki Anayasa'nın ne felsefesi ne öncelikleri ne de erkler arasındaki dengeler günün ihtiyaçlarına cevap vermediği için zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu Anayasa'nın dengelerini yeni baştan kurmak, devlet erklerinin yetki, görev ve sorumluluklarını günün ihtiyaçlarına uygun yeni baştan yola çıkarak ele almak gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar 71 maddenin, temel hak ve özgürlükler ile ilgili konuların müzakere edildiğini söyleyen Çiçek, Meclis'teki 4 siyasi partinin 'geri dönülmez bir noktada' olduklarını ifade etti. Çiçek, yeni anayasanın tamamlanmasıyla ilgili kesin bir tarih vermedi.
Çiçek, ''4 siyasi partinin genel kurulları, bayramlar bu döneme denk geldi. Ama artık bunların hiçbirisi bu dönem söz konusu olmadığına göre, gece gündüz en öncelikli mesele kabul ederek bu çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor' diye konuşarak, muhalefet partilerinin yaklaşımını aktardı: ''Şu ana kadar 4 siyasi partimizin genel başkanları ile görüştüğümüzde, 'Bu iş olmadı, bırakalım' tarzında bir şey olmadı. Tam tersi, bu işin bir an evvel yoğun bir çaba ile sürdürülmesi noktasında da genel bir yaklaşım var. Bu da önemlidir.'