Urfa Halfeti'deki Ermeni kilisesi ve papaz evinin olduğu arsa, bir emlak şirketi aracılığıyla satışa çıkarıldı. Kiliseye 2 milyon 800 bin TL fiyat biçildi.
Bölgede yüzyıllar boyunca yerleşik olan Ermeni toplumundan kimse kalmadığı ya da bırakılmadığı için özel mülkiyete geçen kiliselerin satış ilanlarına bir yenisi daha eklendi. Urfa'nın Halfeti ilçesindeki Ermeni kilisesi ve papaz evinin olduğu arsa, bir emlak şirketi aracılığıyla internet üzerinden 2 milyon 800 bin TL ile satışa çıkarıldı.
Halfeti'de satılığa çıkarılan eski kilise ve papazın evinin üzerinde bulunduğu arsa, kırsal Saylakkaya (Cibin) Mahallesinde.
'Ermeni kilisesi ve papazın evinin arsası' başlığıyla bir ilan sitesinde satılığa çıkarılan arsanın 'müstakil tapulu' ve 'konut imarlı' olduğu bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2025 tarihli ilanda, büyüklüğü 904 metre kare olarak belirtilen arsa için 2 milyon 800 bin TL fiyat biçildi.
Arsanın ilanda 'Ermeni kilisesi ve papazın evinin arsası satılık' başlığıyla yayınlanması dikkat çekti.
Artı Gerçek haber sitesine konuşan bir mahalle sakini, "Burada eskiden Ermeniler yaşamış. Köyde bir Ermeni kilisesi ve papazın kaldığı ev vardı. Ermeniler, yaklaşık 120 yıl önce köyü terk ettiler. Kilisenin bir tarafı sonradan cami yapıldı. Kilise papazının evi de buradaydı. Hem kilisenin etrafını saran duvarda hem de evin duvarlarında işleme ve nakışlar vardı ama hepsi depremde yıkıldı. Depremden önce tapu sahibi burada oturuyordu. Şu an arsayı satmak istediğini duyduk" dedi.
Eski adı Cibin olan mahallede geçmişte başka kiliseler olduğu bilgisini de paylaşan mahalle sakini, "Bu bölgede eskiden dört kilise olduğu söyleniyor. En son sadece bu kilise ayakta kalmış ama artık o kiliseden de eser kalmadı" diye konuştu.
Raymond H. Kévorkian ve Paul B. Paboudjian'ın, '1915 Öncesinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeniler' (Aras Yayıncılık) kitabına göre Cibin (Saylakkaya) Mahallesi 1915 öncesinde Surp Nigoğayos kilisesi'nin bulunduğu küçük bir köydü ve halkı bağcılıkla uğraşıyordu.
Konuyla ilgili ayrıca bkz: "Satılık Kiliseler": Bir muammanın izinde Govdun ve Hağt nostaljisi