Kütahya Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu tarafından “Sanatsal Perspektifle Kütahyalı Gomidas” etkinliği düzenlendi. 20 Ekim Pazar günü Kütahya Belediyesi'nin de katkılarıyla Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) konağında düzenlenen etkinlik halka açık olarak gerçekleştirildi.
Gomidas Vartabed veya gerçek adıyla Soğomon Soğomonyan, bilindiği gibi 1869 yılında Kütahya'da doğdu ve hayatının bir bölümü de burada geçti.
Programın sunuculuğunu üstlenen Ahmet Sunal, etkinliğin başlangıcında katılımcıları selamlayarak, Kütahya’nın müzik kültürüne yaptığı katkılarla tanınan Gomidas’ı anmanın önemine vurgu yaptı. Sunal, “Dünyaca ünlü müzikolog Gomidas Vartabed, kendi memleketi Kütahya dahil Anadolu köylerini dolaşarak halk ezgilerini derleyip notaya geçirmiştir. Yani toplumun sanat hazinesini bugünlere taşımakta büyük görev üstlenmiş, insanlığın gelişimine hizmet etmiştir.” dedi.
KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız ise açılış konuşmasında, "Bu toprakların çocuğu, bu topraklara ilişmiş bir müzik dehası olarak Gomidas’ı anmak için toplandık" diye konuştu. Yıldız, barışın önemine dikkat çekerek, "Hepiniz hoş geldiniz, saygılar sunuyorum. Sağ olun, var olun," ifadeleriyle katılımcıları selamladı.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, program organizasyonundan ötürü Kütahya Kent Konseyi Tarih, Kültürel Miras ve Yöresel Değerler Çalışma Grubu Başkanı Ahmet Sunal ve tüm katkı sunanlara teşekkür etti. Aksaz Şahbaz ayrıca KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız'a ev sahipliğinden dolayı teşekkür belgesi takdim etti.
Etkinlikte, müzisyenler ve sanatçılar bir araya gelirken, Kütahya’nın müzik kültürünün zenginliğine dair önemli mesajlar verildi. Genel Başkan Yardımcısı Aksaz Şahbaz, Kütahya’nın çokkültürlü yapısına değinerek, "Türkiye’nin, Kütahya’nın bir dünya kenti olmasında bu etkinliklerin önemi çok fazla," dedi.
Gomidas’ın yaşamına dair anekdotlar paylaşılırken, müziğinin Kütahya’daki etkileri de vurgulandı. Konuşmacılara arasında yer alan Ulunay Türkkan, Gomidas’ın eserlerine olan tutkusunu dile getirerek, "Kütahyalı olmaktan gurur duyuyorum," dedi. Etkinlikte gazetemiz yazarlarından ve Ermenice sayfalar editörü Pakrat Estukyan da bir konuşma yaptı.
Etkinlik, Ulunay Türkkan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kütahyalı Gomidas… o tablonun hikayesi” kısa filmiyle başladı, Anadolu Müzik Kültürleri Derneğinin müzik dinletisiyle devam etti. Hacettepe Üniversitesi Ankara Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Güray, çalınan parçalar hakkında ayrıca bilgi verdi. Dinletide Beyoğlu Üç Horan Kilisesi eski başmugannisi Murat İçlinalca da yer aldı.
(Arşivden- Bu konuda ayrıca bkz: Kütahya’da adım adım Gomidas Vartabed’in izinde- Besse Kabak)