Anadolu Yakası’ndaki vakıflar ‘Dayanışma Ağı’ oluşturdu

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda faaliyet gösteren Ermeni kurumları, Kalfayan Okulu ile dayanışma ve genel anlamda bir işbirliği için bir araya geldi.

Üsküdar Surp Haç Kilisesi, Üsküdar Surp Garabed Kilisesi, Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Beykoz Surp Nigoğayos Kilisesi, Kartal Surp Nişan Kilisesi, Kandilli Surp Yergodasan Arakelots Kilisesi, Kalfayan Yetimhanesi, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ve Kadıköy Surp Takavor Kilisesi vakıfları bir araya gelerek ‘Anadolu Yakası Vakıfları Dayanışma Ağı’nı oluşturdu.

Vakıflar, ilk kez 18 Eylül’de toplandı. Toplantılarda öncelik bu yıl kuruluşunun 158. yılını kutlayacak olan Kalfayan Okulu’nun bütçe açığının kapatılması. Kalfayan Okulu yararına sevgi sofrası, 27 Ekim Pazar günü kurulacak. Toplantıda, Kalfayan Okulu için Madağ Tertip Heyeti de oluşturuldu. 

Yapılan oylamada tertip heyetinin başkanlığına Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi yönetim kurulu başkanı Masis Kuyumcu seçildi; hızlı ve etkili bir şekilde çalışmalara başlanması adına oluşturulan alt komisyonlar için bir iş dağılımı yapıldı. Heyet, Kalfayan Okulu yararına projeler de geliştirecek.

Dayanışma Ağı, Kalfayan Okulu’nun yanı sıra bölgede bulunan herhangi bir vakfın sorununu da birlik içerisinde çözmeyi amaçlıyor. 

Öncelik Kalfayan Okulu’nda
Üsküdar Surp Haç Kilisesi Vakfı Başkanı Berç Zıngık, Agos’a yaptığı açıklamada, Anadolu yakası vakıflarıyla çoğu zaman bir araya geldiklerini ancak dayanışmayı giderek büyütmek istediklerini söyledi. Zıngık, Kalfayan Okulu’nun bütçe açığının büyük olduğunu ve sorunun acil çözüme kavuşması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Kalfayan Okulu’nun bu yılki bütçe açığının 15 milyon TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl 11 milyon TL bütçe açığı bulunan okul için 5 milyon TL toplanmıştı. 

Agos’a konuşan Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Alfret Suna, Anadolu Yakası’ndaki vakıfların bir araya gelmesinin son derece önemli olduğunu söyledi. Suna, Madağ Tertip Heyeti oluşumu için Sahakyan’ı örnek aldıklarını ifade etti. Suna şöyle konuştu:

“Anadolu Yakası’ndan çok tanıdığımız yok. Vakıf yöneticilerine Sahakyan benzeri bir tertip heyeti kurulması için ricada bulunduk, sağolsunlar bizi kırmadılar. Fakat Anadolu Yakası’ndaki vakıfların uzun yıllar içerisinde bir araya gelmediklerini öğrendik. Bir araya gelmeyi bir kıvılcım olarak görüyorum. Herhangi bir vakfın yardımına koşulacaksa bunu devam ettirelim. Bu dayanışma bir masa ya da birlik değil. ERVAB’tan ayrı bir oluşum hiç değil. Bu sadece gönül bağı ve insanların birbirlerine destek vermesidir. Kalfayan’a destek verilmesi lazım. Çeşitli etkinliklerle Kalfayan’a destek sağlamayı planlıyoruz. 30 belki 40 senedir Sahakyan’da kurulan madağ tertip heyetinin benzerini 12 ay burada yapacağız. Yönetim kurulu olarak bizim üçüncü madağımız olacak. Burada iyilik ve sevgi olacak. Bu seneki bütçe açığımız 15 milyon TL civarında. Veli bağışı neredeyse olmuyor. 57 öğrencimiz var. Yatakhanede de kalan öğrencilerimiz var. Oranın masrafları okuldan daha fazla.”

Kategoriler

Toplum