Ohannes Şaşkal'ın çizimleri Almanya'da sergileniyor

Gazetemiz çizerlerinden Ohannes Şaşkal'ın (OHAN) çizimleri Almanya'da sergileniyor. Sergi 10 Ekim'de açılacak.

Ohan'ın elliye yakın karikatüründen oluşan "Kör Nokta" (Toter Winkel / Blind Spot ) adlı sergisi , Almanya'nın Erlangen şehrinde, Şehir Kütüphanesi (Stadtbibliothek)  binasında 10 Ekim tarihinde açılacak.

Sergi 19 Kasım 2024'e kadar açık kalacak.

1959 yılında İstanbul'da doğan Ohannes Şaşkal 1977 yılından bu yana çiziyor. İlk karikatürü, Şubat 1978’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. O tarihten sonra, karikatürleri Cumhuriyet, Demokrat, Dünya gibi gazetelerde, pek çok dergide yayınlandı. 2007'den beri Agos'ta karikatürleri yayınlanıyor. Şaşkal'ın ayrıca Ermeniceden Türkçeye şiir çevirileri bulunuyor. 

Ohan, bu sergi için şöyle bir not kaleme aldı:

Kör Nokta, herkesin bildiği gibi, sürücünün genellikle seyir anında, dikiz aynasından ya da yan aynalardan göremediği, daha doğrusu görüş alanının dışında kalan kritik bölgeleri tanımlamak için kullanılmakta. Aynalar, sürücünün, risk yaratabilecek olası bir durumu fark etmesini ve araçla birlikte içindekilerin ve dışındakilerin güvenliğini tehlikeye atmayacak biçimde davranmasını sağlamak için var olsalar da; aynanın boyutu, eğimi, içbükeylik derecesi; sürücünün bakış açısı, dikkat eşiği, uykululuk durumu; hatta aracın yoldaki konumu… gibi etkenler kör noktalara yakalanmada ya da yakalanmamada belirleyici rol üstlenirler. Ayrıca, kör nokta terimi “skotom” adı verilen bir görme kusurunu nitelemek için de kullanılmakta. 
İster görüş alanının dışında kalarak göze ilişmesin, ister retina duyarsızlığından kaynaklanan bir görme kaybını ifade etsin, her kör nokta, gerçekliğe ulaşmamızı engellemekle kalmaz, bizi tehlikenin kucağına atabilecek bir potansiyele de sahiptir.  İşte ben, naçizane, bu yüzden, gerçekliğin kör noktalarda kalan, yani görünür olmayan, dikkatten kaçan, saklı duran ya da bilerek gizlenen yönlerini çizgilerimle görünür kılmak istedim; mümkün olabildiğince görünürlüğü kuşatacak derinlikte ve açık seçik! 
İyi seyirler dilerim…

Kategoriler

Kültür Sanat