Simon Çekem Satenik Nişan hakkında suç duyurusunda bulundu, savcılık Nişan'a dava açtı

Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı ve vakfa bağlı Esayan Lisesi'nin eski kurucu temsilcisi Simon Çekem, kendi döneminde müdürlük yapan Satenik Nişan hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık dava açtı. Mevcut yönetim kurulu "Vakfımız söz konusu yargılamanın tarafı değildir" açıklamasında bulundu.

2022'de yapılan vakıf yönetim kurulu seçimlerini  kaybettikten sonra görevi yeni  yönetime devreden avukat Simon Çekem kendi başkanlığı döneminde Esayan'ın iki müdürünün görevine son vermişti. Çekem'in savcılığa verdiği suç duyurusu dilekçesinde, Nişan’ın vakfa bağlı Özel Esayan Ermeni Lisesi’nde 1 Mart 1993 ile 21 Ağustos 2020 tarihleri arasında müdürlük görevi yaptığı, haksız ve usulsüz işlemlerine karşılık iş akdinin haklı nedenle feshedildiği öne sürüldü. Dilekçede Nişan’ın, hizmet verdiği süre zarfında resmi evraklara ilişkin usulsüzlük yaptığı ve gereksiz harcamalarda bulunarak vakfı zarara uğrattığı öne sürüldü.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Türkçe Kültür derslerine giren öğretmen, yaklaşık 1 sene boyunca Valilikten, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin alınmaksızın çalıştırılmıştır. Şüpheli müdür tarafından, birçok öğretmen derse girmemesine rağmen girmiş gibi gösterilerek ücret ödemesi sağlanmıştır.”

Dilekçede Nişan için "Vakfa bağlı Özel Esayan Ermeni Lisesinde müfredattaki ders saatine aykırı olarak bazı Türkçe kültür derslerine giren bir öğretmen hakkında, ilgili resmi kurumun  izni olmadan Eylül 2015'te çalıştırmaya başlanış, ilgili öğretmenin yasalara aykırı olarak bir sene  boyunca SGK primleri ve ücretleri ödenmiştir" dendi.

Satenik Nişan (72) ise verdiği ifadesinde, özetle şunları söyledi: “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden izin alınmadan öğretmeni görevlendirmek mümkün değildir. Şikayetçi taraf hangi öğretmen ya da hangi öğretmenler olduğunu net bir şekilde ifade edememiştir. Dolayısıyla iddia edilen suçlamaların iftiradan öteye geçmediği de anlaşılmaktadır.”

Nişan,  "Ben şikayet dilekçesinde belirtilen 1993-2020 tarihleri arasında okul müdürlüğü yapmış olarak gösterilmiş olsam da aslında 1985 yılında okul müdürlüğüne geçtim. Ben 35 sene yönetmeliklere kararlara uygun müdürlük yaptım. Görev yaptığım süre zarfında hakkımda hiçbir şikayet bulunmamaktadır. Türkçe Kültür Öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atandığından onlar için SGK ödemesi Vakıf tarafından yapılamaz.  Böyle bir uygulama hiçbir eğitim kurumunda bulunmamaktadır." dedi.

Olayla ilgili soruşturmayı tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Satenik Nişan hakkında, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan 7 ay 15 günden 3 yıl 5 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.

2020 yılında Esayan Okulu yönetimi, okulun ilköğretim ve lise müdürleri Satenik Nişan ve Arlin Yeşiltepe'nin görevine son vermişti. Karar okulun mezunları, öğrencileri , öğretmenleri ve veliler tarafından tepkiyle  karşılanmıştı.

Mevcut yönetimden açıklama

Beyoğlu Üç Horan Vakfı'nın yeni yönetim kurulu ise şu açıklamayı yaptı:

"Bugün vakfımıza bağlı Özel Esayan Ermeni Lisesi'nin eski müdiresi Sayın Satenik Nişan hakkında basına yansıyan haberlere ilişkin açıklama yapmak zaruriyeti doğmuştur. Söz konusu haberlerde yer alan suç duyurusu, vakfımız eski başkanı ve Esayan okulları eski kurucu temsilcisi tarafından hem şahsen hem vakıf adına vekaleten, Sayın Nişan'ın iş sözleşmesinin uzatılmadığı 21.08.2020 tarihinden sonra, vakfımızın yönetim kurulunun seçimleri sürecinde 28.12.2022 tarihinde savcılığa sunulmuştur. Savcılık soruşturmasının akabinde kamu davası açılmış olup hâlihazırda vakfımız söz konusu yargılamanın tarafı değildir. Toplum kamuoyunun bilgisine sunarız."

Kategoriler

Toplum