Almanya’da "Çeşitlilik Festivali"ndeki bıçaklı saldırı: Şüpheli teslim oldu

Almanya’nın Solingen şehrindeki bir festivale saldırı düzenlendi. Bıçaklı saldırıda üç kişi hayatını kaybederken beş kişi de ağır yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. 26 yaşındaki bir Suriyeli saldırıyı gerçekleştirdiğini belirterek polise teslim oldu.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, şehir festivalinde bir kişi, Cuma gecesi insanları rastgele bıçakladı. Saldırganın olay yerinden kaçtığı ifade edilirken, bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibinin sevk edildiği kaydedildi.

Wuppertal Polis Sözcüsü Alexander Kresta, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerel saatle 21.37’de çok sayıda tanığın telefonla polis merkezini arayarak bir kişinin insanlara bıçakla saldırdığı ihbarında bulunduğunu söyledi.

Saldırganın durup dururken rastgele insanları bıçakladığını ve öldürdüğünü aktaran yetkililer, “Neden, niçin, niye? Kimse bilmiyor. Şu an kişi ve motivasyonu hakkında bir şey söyleyemeyiz, kim olduğu dahi bilinmiyor” dedi.

Yetkililer saldırıda üç kişinin hayatını kaybettiğine işaret ederek ölenlerin 1’nin kadın, 2’sinin erkek olduğu bilgisini paylaştı.

Öldürülen kişiler 56 ve 67 yaşlarındaki iki erkek ve 56 yaşında bir kadın.

Şüphelinin doğrudan insanlara saldırdığını, vücutta etkili olacak yerleri hedef aldığını ve ardından ortadan kaybolduğunu aktaran yetkililer , “Spekülasyon yapmamaya dikkat etmeliyiz. Şu an bunu bir erkeğin yaptığını biliyoruz. Nereden geldiğini, ne söylediğini, neden yaptığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü 15 yaşında bir şüpheli gözaltına alındı. Düsseldorf polisi, gözaltının “arama çalışmalarının bir parçası olarak” yapıldığını ve olayla muhtemel bağlantısının araştırıldığını bildirdi.

Gözaltındaki kişinin saldırıyı önceden bildiğinden ve polise bildirmediğinden şüpheleniliyor.

Bu arada uluslararası ajanslara göre saldırıyı IŞİD "Filistin'deki Müslümanların intikamı" gerekçesiyle üstlendi. 

Bununla birlikte Alman medyasına yansıyan bilgilere göre saldırının arkasında IŞİD'in olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Terör örgütü ile saldırgan arasında temas olduğuna dair de herhangi bir delil bulunmuyor.

Yetkililer, Pazar sabahı ise 26 yaşında bir Suriyelinin gözaltında olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre şüpheli teslim oldu ve suçu kabul etti, Düsseldorf polisi ve savcılar. "Bu kişinin teslim olması şu anda yoğun bir soruşturma altında," dediler.

Etkinlikler iptal edildi

Solingen Belediyesinden yapılan açıklamada, ‘Çeşitlilik Festivali’ ismini taşıyan ve 25 Ağustos Pazar gününe kadar sürmesi planlanan festivalde 24 ve 25 Ağustos’ta yapılacak etkinliklerin iptal edildiği aktarıldı.

Üç günlük "Çeşitlilik Festivali"nin ilk günü için insanlar Cuma akşamı toplanmıştı.

Şehir merkezinde ve diğer birkaç bölgede müzik, sokak tiyatrosu, varyete şovları ve komedyenlerin yer alacağı gösteriler planlanmıştı.

Festivale 75.000 kadar ziyaretçinin katılması bekleniyordu.

(Ajanslar, BBC Türkçe, AFP, FAZ)

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Almanya saldırı