Bellek Müzesi'nden 12 Eylül darbesinin 44. yılında işkence raporu

12 Eylül darbesine ve sonrasındaki hak ihlallerine odaklanan ve bu alanda Türkiye'nin tek digital müzesini/sergisini oluşturan Bellek Müzesi, 12 Eylül darbesinin 44.yılında, darbe sürecinde uygulanan en yaygın ve sistematik insan hakları ihlali olan işkence üzerine bir rapor hazırladı

Rapor Bellek Müzesi Müze Hukuk Çalışmaları Direktörü Av. Hülya Deveci tarafından hazırlandı. Raporda darbe sürecinde işkence mekanlarında uygulanan 45 ayrı kategoride işkence türü tanımlanıyor. 

Raporda darbe sürecinde gözaltına alınan 650 bin kişi içerisinden 8.757 isim, 478 mekan ve bu ihlallerden sorumlu tutulan 500'den fazla isim birincil kaynaklar yoluyla teyit edildi. Bellek Müzesi olarak hazırlanan ve Türkiye'nin ilk işkence haritasından süzülen verilerle oluşturulan raporun sonuçlarından bazıları şöyle: 

-Gözaltına alınan hemen herkes işkenceye maruz kalmıştır.

-Darbe sürecinde işkence mekanı olarak sadece devletin askeri ve emniyet binaları değil, devletin başkaca kurum ve müesseseleri ve özel mülkler de işkence mekanına dönüştürülmüştür.

-Gözaltına alınanların yaklaşık beşte birini 18 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır.

-İşkence suçunun yaygın ve sistematik şekilde işlenmesini mümkün kılan en önemli sebep, yargı sisteminin işkenceyi önlemedeki hareketsizliği ve cezasızlık politikasıyla buna olanak sağlamış olmasıdır.

-Bu süreçte yaygın ve sistematik şekilde yapılan işkencelerden dolayı devletin hiçbir üst düzey yetkilisi ceza almamıştır. İnsanlığa karşı suç olarak kabul edilen işkence suçlarında zamanaşımı işlemez.

Raporun tamamına şu adresten ulaşılabilir. 

Kategoriler

Güncel