Sümela'da Meryem Ana Yortusu bir hafta gecikmeyle kutlandı

Rum Kilisesi, Meryem Ana Yortusu'nu 15 Ağustos'ta kutluyor. 2010'dan bu yana Trabzon'da Meryem Ana'ya adanmış Sümela Manastırı'nda ayin yapılabiliyor. Milliyetçi çevreler ise neredeyse her yıl ayine karşı çıkıyor. Bu yıl ayin 23 Ağustos'a ertelenmişti. Ayin Ekümenik Patrik Bartholomeos'un katılımı olmadan yapıldı.

Patrik Bartholomeos’un 2010 yılından bu yana ilk kez katılmadığı ayini Gelibolu Metropoliti'ne bağlı Patrik Stefanos Dinidis yönetti.

Patrik Stefanos Dinidis, ayinin yapılmasında emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere yetkililere teşekkür ederek ayine bu yıl katılmayan Patrik Bartholemeos’un selamlarını iletti.

Ayin nedeniyle saat 08.00'dan sonra Maçka’dan manastır yoluna araç geçişlerine izin verilmezken, Sümela’ya da ayine geleceklerin dışında ziyaretçi kabul edilmedi. Manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından verilen giriş kartlarıyla kontrollü şekilde içeri alındı.

Ayine Yunanistan ve Gürcistan’dan 50’ye yakın Ortodoks Hıristiyan katılırken, katılımın geçtiğimiz yıllara göre düşük olduğu gözlendi. Ayin sonunda katılımcılar kutsandı, ekmek ve şarap paylaşıldı.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yılki ayın öncesinde de aşırı sağcı çevreler ayini engelleme tehdidinde bulunmuşlardı. 

Gelibolu Metropoliti Stefanos Dinidis  “Biz bu toprakları paylaşan Müslümanlar ve Hristiyanlar ile yurt dışından gelen Ortodoks konuklarımızla birlikte, Meryem Ana’nın yüksek huzurunda toplandık. Ülkemizde ve dünyada daimi barışın ve dayanışmanın tesisi için dua etmekteyiz. Devletimizin izni ve yardımları ile gerçekleşen bugünkü ayinimiz için Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Sayın Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’a, Sayın Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan’a saygı ve şükranlarımızı arz ederiz. Değerli Maçka halkının misafirperverliğinden dolayı minnettarız. Bu düşüncelerle Müslüman kardeşlerimizi ve bütün ziyaretçileri selamlar, hepinize sıhhat ve afiyetler dilerim” dedi.

Ayinin sona ermesiyle tarihi manastır, yeniden ziyarete açıldı.

(Ajanslar, DHA, İHA)

Kategoriler

Toplum