Azerbaycan medyası Erdoğan’ın “Karabağ’a girdik” sözlerini eleştirdi

Azerbaycan Milli Meclisi tarafından yayınlanan "Azerbaycan" gazetesinde 1 Ağustos tarihinde kaleme alınan başyazıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik açıklamalar yaptığı sırada Karabağ Savaşı’na atıf yaptığı sözlere tepki gösterildi.

Euronews sitesindeki habere göre gazetedeki yazıda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sözlerinden alıntı yapılarak, Karabağ’daki zaferin sadece “şanlı Azerbaycan ordusu, yiğit askeri ve kahraman halkına” ait olduğu vurgusu yapıldı.

Erdoğan, 28 Temmuz’da memleketi Rize’de katıldığı Adalet ve Kalkınma Rize İl Teşkilatı toplantısı sırasında, İsrailli Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın kendisine yönelttiği ithamlara karşılık olarak, “Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok.” demişti.

Yazıda Karabağ Savaşı sırasında Türkiye’den gönderilen mühimmatın yardım değil, “her kuruşuna kadar bedeli ödenmiş” cephane olduğu vurgulandı. Yazıda “Bu arada ‘askeri cephaneliğe yardım’ olarak yayınlanan bilgi de yanlış. Bunların hepsi askeri iş birliğinin ticari kısmıyla ilgili konular. Yani aldığımız her merminin, mühimmatın, teçhizatın bedelini ödedik.” diye belirtildi.

Savaş sırasında “güçlü havacılık ve taarruz sistemine” Türkiye’nin ürettiği Bayraktar insansız hava araçlarının (İHA) dahil olduğu ama bu sistemin "yalnızca Bayraktarlardan ibaret olmadığı" vurgulandı. Azerbaycan'ın İsrail üretimi İHA'ları da kullandığı biliniyor.

Yazıda İlham Aliyev’in Rusya ve Türkiye normalleşmesine yaptığı katkıya, Türk iş insanlarının ve Türk şirketlerinin Azerbaycan topraklarındaki eylemlerinin "cesaretlendirilmesine" de yer verildi.

 “Zaferin sahibi çok olur, mağlubiyet yetim kalır,” atasözünün Karabağ Zaferi’ni anlatırken kullanılabileceği belirtilen yazıda, “Milletimizin, ordumuzun ve Komutanımızın haklı zaferini sahiplenmek, onu kendi adına çıkarma çabalarını tüm Azerbaycan görüyor ve üzüntüyle, derin bir hayal kırıklığıyla izliyor” ifadeleri de kullanıldı.

Türkiye’den yapılan açıklamaların 44 gün süren savaşın gerçeklerini “tahribata uğrattığını ve Ermeni değirmenine su döktüğü” de yazıda belirtildi.

Karabağ Zaferi’nin sonuçlarının tüm Türk dünyasına ait olduğunun altı çizildiği yazıda, zaferin sorumlusunun “Türkiye olmadığının” altı çizildi.

Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın 3.000'den fazla, şehit verdiğinin hatırlatıldığı yazıda, bu süreçte başka bir ülkenin temsilcisinin öldüğü veyahut yaralandığının bilgisinin olmadığı vurgulandı.