Instagram'a erişim engeli: Erdoğan'dan açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos'ta Instagram'a erişim engeli getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili açıklama yaptı.

2 Ağustos'ta BTK web sitesindeki web sitesi sorgulama menüsünde de, Instagram'a erişimin engellendiği bilgisi yer aldı.

Katalog suçlar arasında çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi maddeler var.

Engelin ne zaman kaldırılacağı ya da başka yaptırımlar olup olmayacağın dair henüz bir açıklama yapılmadı.

31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagramı'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkati çekerek, “Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerine yer vermişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ilerleyen saatlerde sosyal medya platformu "Instagram"a getirilen erişim engeline yönelik bir açıklama yaptı.

Sayan, "X" sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sosyal medya platformlarının Batılı ülkeler söz konusu olduğunda birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını gördüklerini ve aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ettiklerini söyledi.

Platformun Türkiye'de temsilcilik açma talebine olumsuz yanıt verdiğini anımsatan Sayan, "Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. 'Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam' diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu "Kuralları ve toplumsal hassasiyetleri dikkate almadıkları takdirde biz de müdahale ederiz. Kendilerini uyardık, karşılık bulmadı. Görüşmeler sürüyor, eksikler giderilince erişim açılır." dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 5 Ağustos'ta yapıtğı açıklamada, BTK'nin erişime kapattığı Instagram platformunu suçladı.

"Açıkça katliam destekçiliği yapmaya başladılar" diyen Erdoğan, "Filistinli şehitlerin fotoğraflarına tahammül bile edemeyen bir dijital faşizm ile karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Türkiye'nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir" dedi.

Kategoriler

Güncel