Sahipsiz hayvanlar tasarısı komisyondan geçti

Sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyondan geçti. Kanun teklifindeki 'ötanazi' maddesi yeniden düzenlendi. Teklif TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki ikinci gün görüşmeleri öncesinde yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkati çekti.

Komisyon salonunun bulunduğu koridorda yer alan ve ziyaretçilerin görüşmeleri takip etmesi için kullanılan televizyonun da yerinden söküldü.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, milletvekilleri ve bürokratlar dışında salona kimsenin alınmadığını söyledi. Muhalefet milletvekilleri, izleyiciler için kurulan televizyonun kaldırılmasını eleştirdi. AKP’li Kirişci, televizyonun 17 Temmuz’daki görüşmelerde zarar gördüğünü ve tamir için kaldırıldığını iddia etti.

Komisyonun AKP’li Başkanı Vahit Kirişci, komisyon üyesi olmayan milletvekillerine söz vermeyeceğini söyledi. Milletvekilleri, “Burası keyfe göre yönetilecek bir şey değil” diyerek karara tepki gösterdi. Usul tartışmasını kapatan Kirişci, komisyonun maddelerinin görüşülmesine geçilmesini istedi. Milletvekilleri, sıralara vurarak protesto ederken komisyona beş dakika ara verildi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından görüşmelere, kanun maddeleri ile devam edildi.

Sahipsiz sokak hayvanlarının toplatılarak barınaklara götürülmesini öngören dördüncü madde okundu.

Maddenin okunmasının ardından söz alan milletvekilleri, barınaklardaki koşulların yetersiz olduğunun altını çizerek, “Hayvanları ölüme göndereceksiniz” diye konuştu. CHP Milletvekili Sarıbal, teknik personel ve altyapı sorunları bulunduğunu kaydederek, “Bu hayvanları henüz toplarken öldüreceksiniz” ifadesini kullandı.

DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın ise sosyal medyada bot hesaplarla algı yaratıldığını savundu. Twitter’da yapılan paylaşımlarının birçoğunun yalan ya da ülke gerçekliğine uygun olmadığını kaydeden, Semra Işık isimli bir kadının köpekler yüzünden öldüğü bilgisinin sosyal medyada yayıldığını ama Işık’ın ısrarla hayatta olduğunu açıklamasını örnek olarak gösterdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, Anayasa’ya göre Meclis’in kapalı olması gerektiğinin altını çizerek, yasanın oldubittiye getirilerek geçirilmesi amacıyla Meclis’in çalıştırıldığını öne sürdü. Baş, Komisyon Başkanı’nın koridordaki televizyon için “Bozuldu” bahanesinin Meclis’e yakışmadığını vurguladı.

TİP Milletvekili Sera Kadıgil ise sosyal medyada yayınlanan haberlere tepki göstererek, “Köpeklerle ilgili yalan haber yaptırılır mı?” diye sordu. İzmir’de gözleri görmeyen bir köpeğin sopayla dövüldüğünü anımsatan Kadıgil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Derin yoksulluk yüzünden pazardan torbasını dolduramayan en derin yoksula, ‘Senin derdin hükümet ya da enflasyonla değil. Senin başına ne geliyorsa bu sokak köpekleri yüzünden geliyor’ diyorsunuz. Bakanlığınız döneminde bir senede 350 bin hayvan ithal edildi. Üretim ve ticaret halen serbest. Sizin sokaktan toplamaya çalıştığınız hayvan kadar zaten bu ülkeye hayvan ithal ediliyor her sene. Bu teklifi kim gündeme aldıysa eline koluna sağlık. Buradaki AKP’li milletvekillerinin adını kimse hatırlamayacak. Çocuklarımız, ‘Benim aile üyemi Erdoğan öldürdü’ diyecek.”

Kanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yasa tasarısına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Kanun teklifinden 'ötanazi' kelimesi çıkarıldı ve "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmü eklendi.

"Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrası" şöyle: 

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, 

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, 

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, 

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

Teklif komisyondan geçti

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, üçüncü oturumda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.

Kabul edilen teklif, onaylanması için TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil'in gündeme getirdiği teklifin 4. maddesinde yer alan "rehabilite edilenler" ifadesi, "rehabilite edilen köpekler" şeklinde değiştirilerek, kedilerin kapsam dışına alınması sağlandı.

Teklifin 5 maddesi ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 13. maddesine birinci fıkradan önce gelmek üzere şu fıkranın eklenmesine karar verildi:

"Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir."

Kaynak ayırmayan belediyelere ceza

5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesini düzenleyen teklifin 13. maddesi ise şöyle:

"5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin başlığı 'Yerel yönetimlerin sorumluluğu' şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan 'büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer' ibaresi fıkra metninden çıkarılmış, fıkraya 'korunması ve' ibaresinden sonra gelmek üzere 'sahiplendirilinceye kadar' ibaresi, ikinci fıkrasında yer alan 'olmayan belediyeler' ibaresinden sonra gelmek üzere 'ile il özel idareleri' ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

'Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.'

'Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.'"

(BirGün, NTV)

Kategoriler

Güncel