Metin Lokumcu Davası: 13 polis beraat etti

Artvin Hopa’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılındaki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümü ile ilgili "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 13 polis yargılandığı dava Trabzon 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 13 sanık polis hakkında beraat kararı verdi.

Duruşma öncesi Trabzon Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı.  

Duruşmayı CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı Sol Parti PM üyesi Alper Taş, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, DEM Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, DEM Parti PM Üyesi Zeynep Bayramoğlu,Halkevi Genel Başkanı Nebiye Merttürk takip etti.

Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü M.A, Hopa İlçe Emniyet Müdürü F. Ü. ve polis memurları S.B., S.E., T.B., T.V.,  R.A., M.U., M.S.U., İ.Ç., H.Y., E.D., B.A.K. yargılanan isimlerdi. 

Duruşmada ilk olarak Metin Lokumcu’nun ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu konuştu:

“Bize mütalaa da gösterdi ki Metin Lokumcu’nun yaşadıklarının gerçekleştiği alan anlaşılmamış. Boyutları net görülmemiş.  Dosyada böyle bir bilginin olmaması, önemli bir eksiklik. Meselenin aslı anlaşılmamış. Öncelikle keşif talebimiz var. Uzman bir bilirkişi görevlendirebilebilir. Kendisi olay yerine dair mahkemenize bilgi verebilir. Biz amatör olarak bunu çizdik.”

Eyüboğlu ayrıca, Metin Lokumcu'nun biber gazından etkilendiğini belgeleyen Adli Tıp Raporunu da hatırlattı. 

Ulaş Lokumcu da şunları söyledi: 

“Bugün son duruşma olacak anladığım kadarıyla. Önce not aldım sonra vazgeçtim. Sonra dedim ki hazırlıksız bir şekilde anlatayım dedim. Belki ona göre vicdanlı davranır diye düşündüm. Benim babam bu devletin memuruydu. Polis, savcı, öğrenci yetiştirdi. Benim ona borcum var vicdanen anlatmam gerekiyor.”

Olay günü yaşananları anlatan Lokumcu, şunları söyledi:

“Babamdan daha önce ‘ben böyle bir saldırı görmedim’ bu cümleyi duymadım. Daha önce bu cümleyi daha önce söylemedi. Benim babama sıkılan gazla polisler arasında çok az fark var. Biz bunların anlaşılması için keşif istiyoruz. Bu olay öyle saçma bir şekilde orantısız güce dönüyor, ben anlam veremiyorum. Bu görüntüler bize polislerden geldi. Ben babamın mukavemet ettiğini görmedim. Görüntü var mı? Yok. Bütün hastanelere yazdınız, sordunuz, ‘bir kere düzenli rahatsızlığı yok’. Size 13 yıldır söylüyorum. Bunun hiç mi hükmü yok? İnanın bu insanlara beraat vermenizin umrumda değil. Benim baban biber gazından öldü. Siz vicdanen bunu yapamazsınız. Siz bu mütalaayı sunamazsınız. Okuyorum anlamıyorum. Deli saçması bir şey. Mütalaada sanki bu rapor yok gibi davranılıyor. Ben nasıl adalete inanacağım?"

Lokumcu son olarak şöyle dedi:

“Benim ceza aldırmak istediğim kişi Erdoğan’dır. Kendisi dedi ‘dağıtın orayı’ dedi. Benim polislerle kişisel bir sorunum yok. Erdoğan, Metin Lokumcu’nun görüntüleri var dedi, 13 yıl oldu hani görüntü?”

Avukat Sercan Aran,  “Davalar boyunca anladık ki yasalara uygun bir şekilde insan öldürebilirsiniz. Bu salondaki herkes için bu geçerli. Yasalara uygun ama bu bir cinayet. Yasal öldürme bu. Metin Lokumcu’nun acısı ölümü aydınlık geleceğimizin kurulmasında mihenk taşı olacak. Toplum adına adalet karar vermerinizi talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti, olay yerindeki keşif talebini kabul etmedi. Meriç Eyüboğlu, Hopa’da olayların geçtiği meydanın resmini çizdikleri krokileri mahkemeye sundu. Bu görseller üzerinden olayın detaylarını anlattı ve Metin Lokumcu’nun durduğu yeri ve polislerin gaz kullandığı alanı gösterdi. Aradaki mesafeyi gösteren Eyüboğlu, “Mahkemenizin dikkatine sunuyoruz” dedi. Eyüboğlu, "Bu krokiye göre, Hopa halkının polislere zarar vermesi imkansız, bu kısacık mesafede kullanılan gazların insanları etkilediği ortada" dedi. "Mütalaa özensiz" diye ekledi.

Sanık avukatı Görkem Uysal ise, “Benim müvekkilim polis, atılan taşlardan yaralandı. Raporu da dosyaya sunduk. Biber gazı kullanmak yasak değil” dedi.

Sanık 13 polisin avukatları beraat talep ettiklerini söyledi. Metin Lokumcu’nun ölümünün kalp krizi olduğunu iddia etti.

Mahkeme, 13 sanık hakkında beraat kararı verdi.

Karar, adliye koridorlarında “Metin’den Reşit’e herkes için adalet” sloganı ve alkışlarla protesto edildi.

Adliye önünde açıklama yapan Ulaş Lokumcu şunları söyledi: “Belki çoğumuz sonucun böyle olacağını biliyordu. Ama biz son ana kadar bir umut bekliyorduk. Karalamaya çalıştılar, babamı hasta ilan ettiler. Göre göre hukukun sınıfta kaldığını izledik. 13 yıldır anlatmamıza rağmen bizi dinlememişler. Bir 13 yıl boyunca bu adliye koridorlarında süründürmüşler. Biz bunu yaşadık.”

(Ajanslar, bianet)

Kategoriler

Güncel