Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi Türkiye'de toprağa verildi

İşgal altındaki Batı Şeria'daki 6 Eylül'deki bir protesto sırasında 26 yaşındaki Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi İsrail güçlerince başından vurularak öldürülmüştü. Ezgi'nin cenazesi Türkiye'de toprağa verildi.

Türkiye doğumlu Ayşenur Ezgi Eygi, Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın hemen ardından sosyal medya hesaplarından Eygi için başsağlığı mesajı yayımladı.

Erdoğan, "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

Filistin basını, Eygi'nin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu bildirdi. İsrail ordusu ise, "Beyta bölgesinde güçlerimize taş atan ve onlar için tehdit oluşturan şiddet eylemlerinin ana kışkırtıcısına güçlerimiz ateşle karşılık verdi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'un “ölüm koşullarıyla ilgili acilen daha fazla bilgi topladığını ve bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini” kaydetti.

Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevenlerine “en derin taziyelerini” sundu.

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Eygi'nin ölümünü “cinayet” olarak nitelendirdi ve “Nablus kentinde İsrail işgal askerleri tarafından öldürüldüğünü” kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP aktivistin başından yaralanarak Nablus'taki bir hastaneye kaldırıldığını ancak daha sonra öldüğünü bildirdi.

Eygi'nin kaldırıldığı hastanenin başhekimi Dr. Fuad Naffa, 20'li yaşlarının ortasındaki ABD vatandaşının “başından vurularak” öldüğünü doğruladı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, 14 Eylül'de Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verildi.

Eygi'nin cenazesi 13 Eylül'de Türkiye'ye getirilmişti.

Azerbaycan üzerinden getirilen cenaze, Cuma günü sabah saatlerinde İstanbul Havalimanı'nda törenle karşılandı. Eygi'nin cenazesi öğlen saatlerinde de İzmir Havalimanı'na ulaştırıldı.

Eygi'nin Türk bayrağına sarılı cenazesi için her iki havalimanında tören düzenlendi ve dua okundu.

İzmir Adli Tıp Kurumu'nda otopsi işlemleri tamamlandıktan sonra cenaze, Aydın'ın Didim ilçesine götürüldü.

Aile Didim'deki evlerinde taziyeleri kabul etti.

Daha sonra Didim Merkez Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Eygi'nin cenazesi, Didim Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenazeye hükümet yetkilileri ile farklı siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.

Eygi'nin babası Didim'de yaptığı açıklamada, Amerika'nın da Türkiye gibi soruşturma başlatmasını istedi.

ABD yönetiminden ise Eygi'nin vurulması ile ilgili farklı tonda açıklamalar gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Eygi’nin öldürülmesinin “meşrulaştırılamayacağını” söylemişti.

Blinken, İsrail’e Batı Şeria’daki operasyonlarındaki angajman kurallarında “kökten değişiklik” yapma çağrısında da bulundu.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Eygi’nin ölümü için “kaza” ifadesini kullandı.

Blinken’dan sonra medyaya konuşan Biden “Muhtemelen kaza gibi görünüyor. Kurşun yerden sekmiş ve kaza ile vurulmuş” değerlendirmesini yaptı.

İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada ise Eygi’nin "kendisine yönelik olmayan dolaylı ve kasıtsız atış ile" öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, olayla ilgili tam teşekküllü bir soruşturma başlatıldığını da açıkladı.

Açıklamada ayrıca İsrail'in Eygi'nin cesedine otopsi yapma talebinde bulunduğu belirtildi ve "İsrail ordusu Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümü için en derin üzüntülerini ifade eder" denildi.

Türkiye doğumlu Ayşenur Ezgi Eygi, ABD'nin Seattle kentinde yaşıyordu.

Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu.  BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric, olaya tepki göstererek, "Koşulların tam olarak araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz" dedi.

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel