Türkiyeli Ermeni sosyalist Harutyun Karyolacıyan son yolculuğuna uğurlandı

Karyolacıyan için mezarlıktaki kilisede dualar okundu; törenin ardından cenazesi mezarlığa taşındı.

Ermeni bir baba ile Rum bir annenin çocuğu olarak doğan sosyalist Haldun Karyol’un (Harutyun Karyolacıyan) cenazesi 11 Temmuz Perşembe günü saat 13.00’teki törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda defnedildi.

Karyolacıyan için mezarlıktaki kilisede dualar okundu; törenin ardından cenazesi mezarlığa taşındı.

Türkiye sosyalist hareketinden çok sayıda isim Karyolacıyan’a veda etmek için mezarlıktaydı.

Harutyun Kalyoncuyan kimdir?

1948’de İstanbul’da doğdu. Yaşamı, dört dilin konuşulduğu çokkültürlü bir ailede geçti. Gençliği boyunca Kasımpaşa ve Beyoğlu’nda yaşadı. Ermeni ilkokuluna ve ortaokuluna gitti, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni siyasi nedenlerle yarım bırakmak zorunda kaldı. Karyolacıyan, Fransızca, İngilizce, Rumca, Ermenice ve Türkçe biliyor, bu dillerden çeviriler yaptı.

Devrimci harekete, 1970’li yıllarda ilgi duymaya başladı. Hikmet Kıvılcımlı geleneği ile bir süre beraber olduktan sonra, ileride Türkiye Komünistler Partisi/Birlik’i (TKP/B) oluşturacak ekiple birlikte Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin (TSİP) gençlik örgütü olan Genç Sosyalistler Birliği’nde (GSB) faaliyetlerini sürdürdü. 1976-77 arasında Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi/Kurtuluş (THKP-C/Kurtuluş) örgütünde yer aldı. Örgütlü faaliyetine 12 Eylül Darbesi sonrasında da devam etti. THKP-C/Kurtuluş Şam Kongre Kararları’ndan sonra, örgütün adı Türkiye ve Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü (TKKKÖ) olarak değiştiğinde, bu örgütün uzmanlık komitesi üyesi oldu.

Türkiye’deki eylemlerinden dolayı yargılandığı davadan müebbet hapis cezası aldı. 1991’de çıkan yasa nedeniyle sekiz yıl hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuştu.

Hapishaneden çıktıktan sonra, 12 Eylül Darbesi döneminde idam edilen Erdoğan Yazgan’ın kız kardeşi Hürriyet Yazgan ile evlendi. Bir süre Atina’da kaldı ve Panteion Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Tarih üzerine doktora çalışmaları yaptı. ‘Mukayeseli Türk-Yunan Savaşı Tarihi’ ve ‘İttihat Terakki Partisi ile Osmanlı Devleti’nin Modernleşmesi’ üzerine yayınlanmamış çalışmaları mevcut.

Kategoriler

Toplum