20. Hormonlu Domates Ödülleri’nin ‘kazananları’ belli oldu

32. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenen 20. Hormonlu Domates LGBTİ+ Fobi Ödülleri sahiplerini buldu.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre 28 Haziran Cuma günü İstanbul’da düzenlenen törende, yıl boyunca homofobik ve transfobik söylem ve eylemlerin sahipleri ‘ödüllendirildi’.

13 kategoride verilen ödüllerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) ‘Parti’de LGBTİ+ örgütlenmelerine alan açıyor gibi gözükmesine rağmen Eskişehir ve Antep’de LGBTİ+ ve veganlara uygulanan psikolojik şiddetin öz eleştirisini vermediği’ gerekçesiyle ‘Devrimci Domates’ ödülünü aldı. TİP’in ödülünü, TİP Parti Meclisi Üyesi Talya Aydın aldı ve bunun kendileri için “önemli bir uyarı” olduğunu söyledi.

Bu yıl Newroz’da da eleştirilen Newroz Tertip Komitesi de Hormonlu Domates Ödülleri’nden nasibini aldı. İstanbul ve İzmir’de Newroz alanına giden LGBTİ+’lara saldıran 15-20 erkeği alandan uzaklaştırmak yerine LGBTİ+’ları alandan uzaklaştıran ve LGBTİ+'lara polisin eşlik etmesine göz yuman 2024 Newroz Tertip Komitesi, 32. İstanbul Pride Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Yeni Akit Gazetesi ise ‘Medya Ödülleri’nin kazananı oldu. Siyaset dalında ödülün sahibi Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan olurken, spor dalında ise ödül voleybolcu Ebrar Karakurt’u hedef gösteren Dinamo Moskova’nın eski voleybolcusu Yelena Godina’ya verildi.

Diğer ödüller ise şöyle:

Eğitim: Boğaziçi Üniversitesi Yönetimi.

Yaşam Alanları: Trans öğrencileri cinsiyet kimliklerinden ötürü yurtlara kabul etmeyen ve Onur Yürüyüşü’ne katılan LGBTİ+’ların kredisini kesen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK).

Sansür: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK).

Beynelmilel: İsrail Devlet Başkanı Benjamin Netanyahu.

Kurum: ‘Aileyi tehdit eden cinsiyet temelli sapkın ideolojilerin’ normalleştirilmeye çalışıldığını iddia eden Diyanet İşleri Başkanlığı.

Seçim Özel: “LGBT hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la aynı şeyi düşünüyorum” diyen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş.

Hormonlu Allstar: 9. Trans Onur Yürüyüşü sonrası “Kahraman polisimiz tarih boyunca işgalci zihniyetlerle ve toplumumuzun değerlerini hiçe sayanlarla mücadele etmiştir. Dün böyleydi bugün böyle yarında böyle olacaktır” diyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya.

Transfobi Özel: Şarkıcı Lil Zey.

Eyidisli Domates HIVfobi Özel Ödülü: Irkçı ve ayrımcı söylemleri yaygınlaştıran Karabük Üniversitesi itiraf sayfaları.


Hormonlu Domates Ödülleri hakkında

Hormonlu Domates LGBTİ+fobi Ödülleri (Hormonlu Domates), Türkiye'de LGBTİ+ topluluğunca LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı, dışlayıcı söylem ve eylemlerde bulunan kişi ve kurumlara veriliyor.

Homofobi ve transfobiye dikkat çekmek için her yıl düzenli olarak yapılan ödül töreni, Lambdaİstanbul Dayanışma Derneği’nin girişimiyle 2005 yılında başladı. Ödül töreni günümüzdeyse İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi tarafından düzenleniyor.

Ödüllerin isminin kaynağı, “Hormonlu domates yemeyin homoseksüel olursunuz” sözleriyle 2005 yılında ilk Hormonlu Domates Ödülü verilen Erman Toroğlu.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları