Nefret cinayetinde 40. duruşma da sonuçsuz kaldı

Eşcinsel olduğu Ahmet Yıldız’ı öldüren baba Yahya Yıldız, ‘tasarlayarak alt soya karşı kasten insan öldürme’, ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet’ ve ‘kasten yaralama’ suçlarından yargılanıyor.

Homofobik nefret cinayeti sonucu 2008’de babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’ın ölümüne ilişkin davanın 40. duruşması bugün saat 13.35’te İstanbul Anadolu Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre mahkeme başkanı, LGBTİ+ örgütlerinin davaya müdahilliğini bir kez daha reddetti.

Eşcinsel olduğu Ahmet Yıldız’ı öldüren baba Yahya Yıldız, ‘tasarlayarak alt soya karşı kasten insan öldürme’, ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet’ ve ‘kasten yaralama’ suçlarından yargılanıyor.

16. yılına giren davada onlarca hakim ve savcı değişmesine rağmen Ahmet Yıldız’ın katili bulunamadı. Firari baba Yahya Yıldız, davanın soruşturma aşamasında Zaxo’da görüldü.

Haberde bugünkü duruşmaya Hevî LGBTİ+ Derneği’nin avukatlarından Yağmur Birdal, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkez Başkanı Barış Barışık, SPoD Derneği’nden Burcu Uçuran, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden Sevda Demirtaş’ın katıldığı yazıldı.

Pandemi sürecinden sonra ilk kez basına ve izleyicilere açık görülen duruşmada mahkeme başkanı, LGBTİ+ örgütlerinin davaya müdahilliğini bir kez daha reddetti.

Avukatlar sanık Yahya Yıldız’ın yakalanmasını talep etse de savcı ve mahkeme başkanı, sanık hakkındaki yakalama kararı devam ettiği için yeniden karar verilmesine yer olmadığını belirtti.

Dava 17 Nisan 2025, saat 12.00’ye ertelendi. Bir sonraki duruşma, davanın 41. duruşması olacak.

Ne olmuştu?

Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Ahmet Yıldız, ailesine eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından ölüm tehditleri almaya başlamış ve öldürülmesinden yaklaşık üç ay önce ailesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Yıldız, 15 Temmuz 2008’de babası Yahya Yıldız tarafından ateşli silahla öldürüldü. Olay esnasında bir başka kişi de yaralandı. Naaşı ailesi tarafından alınmayınca Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi.

6 Ekim 2022’de görülen 36. duruşmada ilk kez LGBTİ+ derneklerinin tanık dinleme talebi kabul edildi.

Yaralanan kişinin şikâyetinin ardından 8 Eylül 2009’da başlayan dava süreci, 39 duruşma görülmesine rağmen sonuçlanmadı. 2012’de hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan firari sanık Yahya Yıldız ise hâlâ bulunamadı.


Kategoriler

Güncel İnsan Hakları