Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesini ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret edip incelemelerde bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Heybeliada’da bulunan Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesi ziyaretinde Başrahip Piskopos Vasili Nikolar, Vakıf Başkanı Georgios Stefanopoulos ile diğer ilgililer tarafından karşılandı.
Tekin, lise ile aynı binada yer alan ve restorasyona alınan Heybeliada Ruhban Okulu’nda da incelemelerde bulundu. Bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Tekin, binanın tarihî bir öneme sahip olduğunu belirterek restorasyon çalışmalarının binanın orijinal mimari yapısına sadık kalınarak yapılması önerisinde bulundu.
Aktif olarak faaliyet gösterdiği dönemde Fener Rum Patrikliğine bağlı din adamı yetiştirilen sınıfları dolaşan Bakan Tekin, 80 bin kitabın bulunduğu okulun kütüphanesini de gezdi, kitaplar hakkında bilgi aldı.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler ve özel olarak Kıbrıs sorunu çerçevesinde Ruhban Okulu 1971’de eğitime kapatıldı.
1965 tarihli Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun bazı maddelerinin 12 Ocak 1971’de iptali üzerine, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 12 Ağustos 1971 tarihli yazısıyla okulun yüksek kısmı, 9 Temmuz 1971’den geçerli olmak üzere kapatıldı.
Kasım 1971’de Danıştay’a bu kararın iptali talebiyle dava açıldı. Danıştay’a açılan dava Patrikhane’nin tüzel kişiliği olmadığı, yargıya başvurma ve okul açma ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Okul, teoloji kısmının kapatılmasının ardından 1971-1972 öğretim yılından itibaren ‘Özel Heybeliada Rum Erkek Lisesi’ olarak cemaat okulu statüsünü aldı.
Okul kapatıldığından beri Türkiye Rum toplumu din adamı yetiştiremediği için Yunanistan’dan gelen ruhaniler vatandaşlık alarak ya da özel izinle Türkiye’de dini hizmetleri yerine getiriyor.
2019’da dönemin Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ekümenik Patrik Bartholomeos ile birlikte okulu ziyaret etti. Patrik Bartholomes’un da çabaalarına rağmen ruhban okulu kapalı kalmaya devam ediyor.
(Ajanslar, Ada gazetesi, Agos)