Ermenistan, Azerbaycan ile yaptığı sınır anlaşması çerçevesinde Azerbaycan'a dört köyü iade etmeyi kabul etmişti. Karara yönelik protestolar sürerken Başbakan Paşinyan'dan da değerlendirmeler geldi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ulusal Meclis'te hükümet üyeleriyle yapılan soru-cevap oturumunda Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır belirleme süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır belirleme sürecine ilişkin karar alınmadan önce Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti’nde güvenlik konseyi ve diğer formatlarda onlarca görüşme yapıldığını söyledi.
“Bu kararlarımız ve yaklaşımlarımızın hukuki bir incelemeden geçmiş, kaydettiğimiz kararların hukuken gerekçelendirilmiş olduğu ortadadır. Bundan hiç şüphem yok, çünkü onların hukuka uygunluğu ilgili devlet kurumlarımız tarafından kayıt altına alınmıştır" diyen Paşinyan, Tavuş İdari Bölgesi'nde Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır belirleme sürecinde Ermeni tarafının taviz verdiği yönündeki eleştirileri de kabul edilemez bulduğunu belirtti.
Başbakan Paşinyan, şöyle konuştu: “İmtiyazlarla ilgili konuşmaların tamamen kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Buna taviz demek en azından mantıklı değil. Bunu bir başarı olarak görüyorum, çünkü tarihinde ilk kez Ermenistan Cumhuriyeti bağımsız müzakere yoluyla sınırı yeniden üretiyor ve Ermenistan’ın egemenliğinin ve devletinin daha da gelişmesi için en önemli temel taşını koyuyor.
Aslında 1991 yılında Almatı Bildirgesine katılan Ermenistan Cumhuriyeti, Sovyet Ermenistan sınırları içerisinde bağımsızlığını kazandığını bir kez daha ilan etmiştir. Almatı Bildirgesi’nde de sınırların dokunulmazlığı kaydedilmiş olup, 1991 yılı itibarıyla mevcut hukuki sınırlar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC arasındaki sınırlardır. Biz de bu süre zarfında çalıştık, o sınırın varlığının hukuki bütün zeminlerini ortaya koyduk"
Nikol Paşinyan, Ermenistan’a karşı 2020'deki 44 günlük savaşın hazırlıklarına aynı ittifakta oldukları en az 2 KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) ülkesinin katıldığını duyurdu.
Paşin bu sözleri Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Şuşi’de yaptığı görüşme sırasında yaptığı Azerbaycan yanlısı açıklamaya atıfta bulunarak söyledi:
“Bize karşı savaş hazırlıklarına katılan Kolektif Güvenlik Anlaşması’na dahil en az iki ülkeyi tanıyorum. Bu ülkeler bize yardım etmek istemiş gibi davranmış olabilirler. Ama şunu da söylemek isterim ki, bu savaş Dağlık Karabağ’la ilgili bile değildi. Bu savaşın amacı bağımsız Ermenistan Cumhuriyeti’nin var olmamasıydı.”
Paşinyan, 2022 yılında Ulusal Meclis kürsüsünde dile getirdiği “Ermenistan devletinin 1-2 yıl korunması başarılırsa, önümüzdeki 50-100 yıl boyunca varlığı garanti altına alınacak” sözlerini de hatırlattı ve “Sınırların belirlenmesi süreciyle bu söylediklerim abartı gibi görünebilir ama biz o sorunun yüzde 60’ını çözdük” dedi.