Kobanê Davası'nda Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu eski HDP ve BDP yöneticileri uzun yıllar hapis cezalarına çarptırıldı. Gültan Kışanak 8 yıl sonra tahliye edildi. Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbeli de Sincan Cezaevi'nden tahliye oldu.
Barış ve Demokrasi Partisi eski Eş Başkanı, 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekili Gültan Kışanak 25 Ekim 2016'dan beri tutuklu bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.
Kışanak'ın tahliye edildikten sonraki açıklaması şöyle:
“Bugün Kobanê Kumpas davasında ne yazık ki kumpası devam ettiren bir karar çıktı. Arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşamadılar. Bu nedenle hepimiz çok buruk bir durumdayız. Figen başkanın çok çok selam ve sevgileri vardı. Bizim aslında tahliyeye değil özgürlük ve barışa ihtiyacımız var. Umarım hep beraber bu ülkede sorunları özgürlük temelinde çözecek bir mücadeleyi birlikte yürütüp kazanacağız. Mesele tahliye olmak değil mesele bu ülkenin sorunları çözebileceği bir ortamı yaratmak. Kadınların, halkların, inançların özgür olduğu, kimliklerin ve dillerin sorun olmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. İçeride ya da dışarıda özgür yaşamak istiyoruz. Dışarıda olmanın tek başına özgürlük olmadığını biliyorum. Hukukun, adaletin, barışın olmadığı yerde özgürlüğü ne yazık ki doyasıya teneffüs edemiyoruz. Bütün Türkiye için halklar için kadınlar için çocuklar için özgür bir gelecek istiyorum.”
Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbeli de Sincan Cezaevi'nden tahliye oldu.
Sebahat Tuncel cezaevi önünde yaptığı açıklamada "Bu hukuksuzluk ve intikam davasıdır. Dayanışma cezalandırıldı. Adalet katledildi" dedi. Tuncel, "Bu Kürtlere yönelik bir intikam davasıdır. IŞİD katliamına sessiz kalamazdık" diye konuştu. Tuncel şunları söyledi.
"2014'te Kürt halkına yönelik bir katliam vardı. IŞİD eliyle yapılan bir katliam. Halkların Demokratik Partisi bu insanlık dışı vahşete IŞİD vahşetine sessiz kalamazdı. Soykırıma sessiz kalamazdı. Kalmadı da. İnsanlık onuru bunu gerektirirdi. Biz insanlık onuruna sahip çıktık. Bugün bu kararla aslında insanlık onuru cezalandırılıyor. Bizim cezaevine çıkmış olmamız adaletin sağlandığı falan anlamına gelmiyor. Ama biz şunu da biliyoruz ki mücadele bitmedi, devam ediyor."
Davada, Ahmet Türk'e "örgüt üyeliği" suçundan 10 yıl ve Alp Altınörs'e de 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yaklaşık 8 yıldır cezaevinde olan ve azami tutukluluk süresini 6 ay önce dolduran Gültan Kışanak'a ise "örgüt üyeliği" suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi, ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.Sebahat Tuncel'e "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme; Ayla Akat Ata'ya da aynı suçtan 9 yıl 9 ay hapis ceza verirken, iki siyasetçinin de tahliyesine karar verdi.
Tutuksuz yargılanan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile Aysel Tuğluk'un ise "devletin birliği ve bütünlüğünü bozma" suçundan beraatine karar verildi. Davadaki sanıklardan Altan Tan ve Ayhan Bilgen'in ise tüm suçlamalardan beraatine hükmedildi.
Davada beraat eden isimlerin tamamı şöyle: Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Sibel Akdeniz.
Selahattin Demirtaş'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 42 yıla, Figen Yüksekdağ'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 27 yıla 4 aya düşürüldü. Her ikisinin de tutukluluk halinin devamına karar verildi.