Kavala'nın yeniden yargılanma talebi reddedildi

Dün, (14 Mayıs) sivil toplum çalışanı ve iş insanı Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyetinin ‘kanun gereği’ değiştirildiği basına yansımış, bu durum Kavala'nın serbest bıraıklabileceği yorumlarına yol açmıştı. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Davası nedeniyle hapiste tutulan Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebini oybirliğiyle reddetti

14 Mayıs'ta "Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek olan mahkemenin heyeti değiştirildi" bilgisi basına yansımıştı.

Gazeteci İsmail Saymaz şu bilgiyi paylaşmıştı:

"Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin, Gezi Parkı yargılamasında karar heyetinde yer alan başkan ve üyelerin yeniden yargılama talebine bakacak mahkeme heyetinde yer almaması talebinde bulunmuştu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 9 Mayıs'ta bu talebi kabul etti ve yeni bir heyet oluşturulmasına karar verdi.

Bu karara göre ilk yargılamayı yapan ve ceza kararlarının altında imzası bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üyelerinden Mesut Özdemir ve Murat Bircan heyetten çıkartıldı.

24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, başkan olarak görevlendirildi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yer alan ancak Gezi Parkı kararına katılmayan hakimlerden Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak ise üye hakim olarak değerlendirildi. Osman Kavala'nın yeniden yargılama talebini yeni oluşturulan bu heyet değerlendirecek.”

Ancak 15 Mayıs'ta basına yansıyan bilgilere göre İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Davası nedeniyle hapiste tutulan  Osman Kavala'nın yeniden yargılanma talebini oybirliğiyle reddetti.

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin İstanbul 13 ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'mağdur ortadan kalktığı' gerekçesiyle üç ayrı itiraz başvurusu yapmıştı.. İstanbul Barosu’na kayıtlı Zengin, 1 Nisan’da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, yeniden yargılama istedi. Mahkeme 'şartlar oluşmadığından' reddetti.

Zengin, 18 Nisan’da itiraz etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 25 Nisan’da itirazı reddetti.

Zengin ise 3 Mayıs’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilenmesi için bir dilekçe daha verdi.

Dilekçede, Kavala’ya Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçundan ceza verildiği anlatılıyor. Hükümetten başbakan ve bakanlar kurulunun kastedildiği ifade ediliyor. 16 Nisan 2017’deki referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği, başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırıldığı, dolayısıyla mağdurun ortadan kalktığı savunuluyor. Mağdurun ancak gerçek kişi olabileceği, Cumhurbaşkanlığının mağdur sayılamayacağı kaydediliyor. Bu da yeni delil olarak gösteriliyor. Mahkemeden başbakanlığın ve bakanlar kurulunun kaldırılıp kaldırılmadığının Cumhurbaşkanlığına sorulması isteniyor.

Kategoriler

Güncel