Eren Keskin ve Güllistan Yarkın 301. maddeden beraat etti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi Güllistan Yarkın’ın İHD'nin 2021 yılında düzenlediği Ermeni Soykırımı anmasında "Soykırım" ifadesini kullandıkları gerekçesiyle 301. madedden yargılandıkları davada beraat etti.

Dava, İstanbul Adliyesi 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı Cumartesi Annesi ve hak savunucusu Hanife Yıldız, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şube Sekreteri Ümit Efe, İHD İstanbul Şubesi’nden Leman Yurtsever, SPoD'dan Burcu Uçuran  ve Meral Çıldır da takip etti.

bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre duruşma başlamadan önce Avukat Jiyan Tosun, salondaki sivil polislerin çıkartılmasını istedi. Mahkeme başkanı “Ben güvenlik talep etmedim. Duruşma herkese açık olduğu için ben kimseyi çıkaramam” dedi.

Eren Keskin, “Ben özgür savunma yapamıyorum. Sivil polislerin burada olması üzerimde baskıya neden oluyor. Dışarı çıkarılmalarını istiyorum” dedi. Ancak hakim, ona da Avukat Jiyan Tosun’a verdiği yanıtı verdi, talebi kabul etmedi. Konuşmalar tutanağa geçirildi.

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak hakim, “Mütalaaya karşı bir savunmanız var mı?” diye sordu.  

Güllistan Yarkın, mütalaaya karşı bir söyleceği olmadığını söyledi.

Sonrasında konuşan Eren  Keskin  şöyle dedi:

“Biz kimseye hakaret etmedik. Biz Türkiye kurulmadan önce yaşananların bir soykırım olduğunu düşünüyoruz. Devletin de bu düşünceyi devam ettirdiği görüşündeyim. Bunun tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun bizim coğrafyamızı özgürleştireceğini düşünüyoruz. Ülkeye demokratikleşme anlamında katkı sağlayacaktır. Hiçbir yasa bunu ifade etmemize engel değil. Türkiye bu konuda mahkum edildi."

Keskin şöyle devam etti: "Normalde hukuk devletinde bir savcının önüne bu suçlama geldiğinde ‘AİHM kararı var, Türkiye bu konuda mahkum edildi, ben bu davayı açamam’ demeli. Burası bir hukuk devleti değil zaten. Ben 1915’in soykırım olduğunu düşünüyorum. Türkiye devletinin de bu konuda yüzleşmesi ve zararları tanzim etmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum.”

Avukat Sercan Korkmaz da, “İddianameye baktım ve üzerine yoğunlukla oluşturabileceğimiz hukuki iddianame argüman göremedim. Trajikomik bir metin gördüm. Bir suçun mağdur fail kurgusu vardır. Burada o yok. Hukuk tekniği üzerinden söylüyorum. Burada ne alaka 301? Bu sorunun başka yerlerde tartışılması gerekiyor. Nasıl bir bağlantı var, bunu biliyorum. TCK 301 kavramı, sadece Türkiye devletinin kuruluşu ile ilgildir. Ondan öncesi ile ilgili değildir. Osmanlı veya Göktük devleti ile ilgili değildir” dedi.

Keskin  son olarak, “Soykırım değil diyenlerle aynı özgürlüğe sahip olmak istiyorum” dedi. Yarkın da “Beraatimi isterim. Basın açıklamamızda soykırım inkarının kurumsallaştığını dile getirmiştik yargılama sonucu aleyhe bir karar çıkması halinde bu söz konusu olacak” dedi.

Mahkeme Başkanı kararını açıkladı. Suç koşulları tespit edilmediği için her iki sanığın da ayrı ayrı beraatine karar verdi.

Kategoriler

Güncel