1 Mayıs İşçi Bayramı için Hükümet Taksim’i gösteriye kapattı. Sendikalar ise Saraçhane ve Beşiktaş'ta buluşup Taksim’e yürümek için toplandı. CHP de sendikalarla birlikte hareket etti. Gruplar Saraçhane'de polisin oluşturduğu barikat önünde toplandı, barikatın kaldırılmasını talep etti. Polis gruplara biber gazı sıktı. 1 Mayıs Tertip Komitesi polisin sert müdahalesi sonrasında Taksim'e yürümekten vazgeçti. Komitenin kararıyla eylem bitirildi. İstanbul'da 200'ü aşkın kişi gözaltına alındı.
DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) TMMOB ve TDB Saraçhane'de buluştu. DİSK buradan Taksim’e yürüme çağrısında bulundu. Gruplar Saraçhane'de polisin oluşturduğu barikat önünde toplandı, barikatın kaldırılmasını talep etti. Polis gruplara biber gazı sıktı. 1 Mayıs Tertip Komitesi polisin sert müdahalesi sonrasında Taksim'e yürümekten vazgeçti ve eylemin sona erdiğini duyurdu. Polis barikatı ilerleterek alanı boşaltmaya çalıştı. Komitenin kararıyla eylem sonlandırıldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sabah saatlerinde Saraçhane'ye geldi. Özel "Herkes Taksim'e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz" dedi. Özel açıklama yaptıktan sonra alandan ayrıldı.
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP), SOL Parti ve Türkiye Komünist Hareketi de (TKH) Saraçhane’de toplanacaklarını açıkladı. Sol Parti ve TİP gruplarına polisin müdahale ettiği görüldü.
Taksim'e çıkmaya çalışan bazı gruplar ise gözaltına alındı.
ÇHD sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 15.00 itibari ile güncel, yaklaşık gözaltı sayısı 216" bilgisini paylaştı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına açılması için dün (30 Nisan) İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yeniden görüştüğünü, ancak Yerlikaya’nın, öneri ve taleplerini yerine getiremeyeceğini söylediğini bildirdi. Özel, "AYM (Anayasa Mahkemesi) işçiler haklı dediği için, Beşiktaş’tan ve Saraçhane’den toplanarak Taksim’e yürüyorlarsa CHP olarak onlarla birlikte olacağız” demişti.
AYM kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2023 yılında 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmasının engellenmesi nedeniyle gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusunu değerlendiren AYM’nin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
AYM, Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi" olduğuna hükmetti.
Karar, oy çokluğuyla alındı. Muhterem İnce karşı oy kullandı.
Kararında, 1977 yılındaki katliama atıfla Taksim'in işçi ve emekçilerin 'ortak hafızası' ve 'sembolik değeri' olduğuna vurgu yapan AYM, meydanın önemine ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
"Bu nedenle işçi ve sendika kültürünün yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı yalnızca 1 Mayıs günü orada olanların dayanışmasının değil, aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekanın sınırlanması aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır."