Ankara Üniversitesi'nden Ani Sarukhanyan ile ilgili açıklama

Türkiye’de beş yıldır Ermeni dili ve kültürü öğretim görevlisi olarak hizmet veren Ermenistan vatandaşı Ani Sarukhanyan, sosyal medyadan bir açıklama yaparak üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldığını belirtmişti.. Açıklama Agos'ta yer almıştı. Ankara Üniversitesi haber üzerine Agos'a yazılı bir açıklama gönderdi.

Haber üzerine yapılan açıklama şöyle: 

Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşı Ani Sarukhanyan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Ermeni Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda 1 Eylül 2018'de Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı sıfatıyla sözleşmeli olarak çalışmaya başlamıştır. Yönetmelik gereği Sözleşme süresi 1 (bir) yıldır. Görev süresi beş (5) kez uzatılan Ani Sarukhanyan, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı için görev süresinin uzatılması talebinde bulunmamıştır. Görev süresinin uzatılması ile ilgili herhangi bir talebi olmaması münasebetiyle görev süresi uzatılmamıştır. Yine Ani Sarukhanyan, çalışmakta olduğu Anabilim Dalı'nda öğrenci olmak isteğini dile getirmiş; ancak Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne herhangi bir resmî başvuruda bulunmamıştır. Ani Sarukhanyan, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bahar dönemi devam ederken Romanya'daki New Europe College kurumunun TANDEM Çeviri Programına katılabilmek için Anabilim Dalı'ndan izin talebinde bulunmuştur. Bölüm Kurulu tarafından incelenen talep, sınav takvimine denk geldiği için uygun bulunmamıştır. Yönetmelik gereğince herhangi bir öğretim elemanı öğretimi aksatacak biçimde izin kullanamaz.

Ani Sarukhanyan, görev süresinin bittiğini biliyordu ve bunu 1 Eylül 2023 tarihinde sosyal medya üzerinden duyurmuştur. Gazetenizdeki haberde ise kamuoyunu yanıltacak şekilde Ani Sarukhanyan'ın görev süresinin gerekçesiz bitirildiği ifade edilmiştir. Bu durum da gerçeği yansıtmamaktadır.

Haberde Ani Sarukhanyan'ın bölüm içinde ayrımcılığa uğradığı ve bölümde yapılan toplantılara çağrılmadığı iddia edilmiştir. Yönetmelik gereği toplantılara yalnızca Akademik Kurulu oluşturan öğretim üyeleri katılabilmektedir. Mezuniyet töreni de dâhil olmak üzere resmi toplantılar dışındaki akademik etkinliklere ilişkin duyurular, Bölümün sosyal medya hesaplarından yapılmakta, kişilere özel davetiye gönderilmemektir. Dolayısıyla Ani Sarukhanyan'ın katılımına ilişkin bir kısıtlama söz konusu değildir. Ani Sarukhanyan, Bölümde hep güler yüzle karşılanmış; 2023 yılında bölümümüz tarafından tüm öğretim elemanlarıyla birlikte kendisine de bir yeni yıl hediyesi verilmiştir.

"Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'ndan gelen eğitmenlik teklifinin de engellendiği" iddiası, kabul edilemeyecek bir suçlamadır: Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Ermeni Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nın bir alt birimi değildir.

Sonuç olarak, haberde Ani Sarukhanyan'ın projede yer alması sürecinin ardından görevden uzaklaştırıldığı, Bölüm içerisinde ayrımcılığa uğradığı ve görev almasının engellendiği görüşleri gerçek dışı, haksız, yersiz iddialardır. Herhangi bir somut bilgi ve belgeye dayanmaksızın, kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirmek suretiyle yayıncılık etiğiyle bağdaşmayacak bir şekilde yapılan "Ankara Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisiydi /Ani Sarukhanyan Görevinden Uzaklaştırıldı" başlıklı haberde yer alan ifade ve ithamların doğru olmadığını, hukuki tüm haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Kategoriler

Güncel