İsveç'in NATO üyeliğine TBMM'den onay

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

346 milletvekilinin katıldığı oylamada 287 kabul, 55 ret oyu kullanıldı. Teklife AK Parti, CHP ve MHP evet oyu verirken, İYİ Parti, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Hüda-Par, TİP,  Demokrat Parti ve DSP milletvekilleri hayır oyu kullandı. DEM Parti oylamaya büyük ölçüde katılmadı. Katılan 6 vekil ise hayır oyu verdi. 

Yasa Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. 

TBMM'de İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesinin ardından İsveç Başbakanlığı'ndan ilk açıklama geldi. Açıklamada, "Bugün NATO'nun tam üyesi olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'in üyeliği lehine oy kullanması pozitif" ifadeleri yer aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından, uzun süredir tarafsızlık politikası güden İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğine başvurmuş, Türkiye iki ülkenin PKK ve Gülen yapılanmasını desteklediği gerekçesiyle başvuruları onaylamamıştı.

Yürütülen müzakerelerin ardından Rusya ile sınırı olan Finlandiya’ya onay veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç hükümetinin PKK’yle mücadelede yeterli adımı atmadığını belirterek bu ülkenin üyelik protokolünü TBMM’ye göndermemişti.

Daha sonra yürütülen müzakerelerde Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı. 

Temmuz ayında Vilnius'ta gerçekleşen NATO Zirvesi'nin ardından İsveç'in NATO Katılım Protokollerinin Meclis'e sevk edilmesi kararı alındı. 23 Ekim'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis'e gönderdi.

Türkiye’nin ardından gözler şimdi İsveç'in üyeliğine itiraz eden diğer NATO üyesi Macaristan’a çevrildi.

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel