Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimi için oy sayımı sona erdi. YSK seçimin ikinci tura kaldığını açıkladı. Gece boyunca Anadolu Ajansı ve ANKA ajansı farklı sonuçlar paylaşıyordu ancak sandıklar açıldıkça oranlar yaklaşmaya başladı. Oy sayımında sona yaklaşılırken Erdoğan yüzde 49, Kılıçdaroğlu yüzde 45 seviyesindeydi. Erdoğan dün gece "Açık ara öndeyiz, milli iradenin tezahürünü bekliyoruz" dedi. Kılıçdaroğlu "Milletimiz 2. tur diyorsa başımızın üstüne" dedi.
YSK (Yüksek Seçim Kurulu) seçimden bir gün sonra, 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy sayımının tamamlandığını ve seçimin ikinci tura kaldığını bildirdi. İkinci tur 28 mayıs'ta yapılacak.
Anadolu Ajansı'nın saat 09.34 verilerine göre sandıkların % 100'ünün açıldığı durumda
Recep Tayyip Erdoğan % 49,24
Kemal Kılıçdaroğlu % 45.06
Sinan Oğan % 5,28 oy almış durumda.
TBMM seçiminde oyların yüzde 99'unun sayıldığı tabloda
Cumhur İttifakı % 49,32
Millet ittifakı %35,17
Emek ve Özgürlük İttifakı % 10,52 oy almış durumda
Kesinleşmemiş verilere göre AKP 266, CHP 169, Yeşil Sol Parti 62, MHP 50, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 vekil çıkarmış görünüyor.
Cumhur İttifakı 321, Millet İttifakı 213, Emek ve Özgürlük İttifakı 66 vekil toplamış görünüyor.
Sandıkların tamamının açılmadığı tabloya göre AKP % 35,44; CHP % 25,39; MHP % 10,05, İYİ Parti % 9,78; Yeşil Sol Parti % 8,79; Yeniden Refah Partisi % 2,84; Zafer Partisi % 2,25; TİP % 1,73 oy almış görünüyor.
Oy sayımı nasıl geçti?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş oy sayımının ilk saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyerek Anadolu Ajansı'nı kasıtlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı önde verdikleri gerekçesiyle eleştirdi.
Yavaş ve İmamoğlu gece boyunca sık sık açıklama yaptı ve Anadolu Ajansı'nı eleştirdi.
Yavaş, 23.46'da yaptığı açıklamada ellerindeki ıslak imzalı verilere göre sandıkların yüzde 67,67'sinin açıldığını Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,7, Erdoğan'ın yüzde 45,8 oy aldığını söyledi. Yavaş, 130 bin sandığın açıldığı, 60 bin sandığın henüz açılmadığı tabloya göre bu açıklamayı yaptığını açıkladı.
Yavaş seçimin ikinci tura kalma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
CHP'li kaynaklar CHP'nin önde olduğu sandıklara itiraz edildiğini o yüzden veri akışının aksadığını belirttiler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 02.00 sularında AKP Genel Merkezi balkonundan seçmenlerine seslenerek "Açık ara öndeyiz, milli iradenin tecellisini bekliyoruz" dedi.
Erdoğan, "Ülkemiz 14 Mayıs seçimleri ile bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz. Bugün de seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun ne şekilde tecelli ettiği önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz." dedi.
Millet İttifakı liderleri, İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Yavaş 03.00 sularında kameralar karşısına geçti. Kılıçdaroğlu "Hiç kimse bir oldu bittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler şu anda akmaya devam ediyor, milletimiz ikinci tur diyorsa başımız gözümüz üstüne. Bu seçim mutlaka ama mutlaka ikinci turda kazanılacak." dedi.
ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise"Seçimlerin ikinci tura kalmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyoruz. Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler bu seçimin kilidi konumundadır." açıklamasını yaptı.