Oy sayımı sürüyor, yayın yasağı kalktı

Türkiye'de seçmenler bugün cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Oy verme işlemi 17.00'da sona erdi. Sandıklar kapandı, oy sayımına geçildi. YSK oy verme işleminin sorunsuz geçtiğini açıkladı.Yayın yasağı kalktı.

Oy verme işlemi Türkiye saatiyle 08.00’de başladı. Sandıklar 17.00’de kapandı, ancak sandık başında sıra beklemekte olanlara da oy kullanma hakkı verildi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçimlerde oy verme işleminin sona ermesinin ardından açıklama yaptı.

Yener "14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlanmıştır. Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır. Yurt genelinde oy verme işlemleri esnasında bir parti müşahidi ile 2 vatandaşımızın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenilmiştir.” dedi.

YSK yayın yasağının kalktığını açıkladı. 

Ülke genelinde 1.094 ilçe seçim kurulunda, 191 binden fazla sandık kuruldu.

Yurt içinde 60 milyon 697 bin seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce, adaylıkan çekildiğini açıkladı; ancak pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için İnce'nin adı pusulada yer almaya devam etti.

Partilerden bazıları, seçime dört ittifak halinde girdi. Bu ittifaklar oy pusulasındaki sıralarına göre:

-Sosyalist Güç Birliği İttifakı (TKP, TKH, Sol Parti)

-Cumhur İttifakı (BBP, AKP, YRP, MHP. HÜDA-PAR AKP listesinden giriyor)

-Emek ve Özgürlük İttifakı (YSP, TİP)

-Millet İttifakı (CHP, İYİ Parti. Demokrat, Gelecek, DEVA ve Saadet partileri CHP listesinden giriyor)

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Twitter hesabından, Urfa'nın Akçakale ilçesine bağlı bir mezrada blok oy kullanılmasına karşı çıkan sandık görevlisinin üstüne kaynar su döküldüğü ve darp edildiğine dair bir mesaj paylaştı.

Sosyal medyada paylaşılan ve gündem olan görüntülerde, bir kişi seri şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy basarken görüldü.

Şanlıurfa'da kaydedildiği belirtilen görüntülerdeki pusulaların resmi pusulalar olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Oğuz Kaan Salıcı, konuya ilişkin olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler Şanlıurfa Harran ilçesi, Minare köyünde çekilmiştir. Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir. Bu arada Şanlıurfa Valisi ve Emniyet Müdürüne ulaşılamamaktadır. Zatıalileri toplantıdadır” dedi.


Kategoriler

Güncel