Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını "Kabul edilemez" olarak nitelendirdi. TTB'den de tutuklama kararına tepki geldi.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakkında başlatılan soruşturmanın ardından Ankara'da tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Fincancı'nın tutuklanmasına hak savunucusu örgütler tepki gösterdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
"Siyasal iktidar ve destekçileri günlerdir damgalayıcı, itibarsızlaştırıcı ve suçlulaştırıcı söylemlerle sevgili arkadaşımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kamuoyu nezdinde gerekli ve meşru hale getirme çabası içindeydiler. Yargıya yönelik talimat ve müdahaleler sonucu bugün verilen tutuklama kararı, yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından ise utanç vericidir.
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 21 Ekim 2022 tarihinde avukatları aracılığıyla ifade vermeye hazır olduğunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmişti. Nitekim 23 Ekim 2022 Pazar günü Türkiye’ye dönenen arkadaşımız, ifadeye çağrılmayı beklerken dün sabah keyfi ve hukuk dışı bir şekilde evine baskın yapılarak gözaltına alındı. Daha sonra da apar topar Ankara’ya götürüldü. Avukatları gözaltı kararını veren Cumhuriyet Savcısı’na hiçbir şekilde ulaşamaz ve süreçle ilgili bilgi alamazken kolluk güçlerinin marifetiyle basına servis edilen dezenformasyon amaçlı haberlerle “soruşturmanın gizliliği” dahil pek çok temel hukuk ilkesi kasıtlı bir şekilde ihlal edildi.
Bu tutuklama her şeyden önce bu ülkede düşünce ve ifade özgürlüğünü tümden ortadan kaldırmaktadır. Bu tutuklama bilimi, iyi hekimliği, başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesini, barış ve demokrasi mücadelesini engellemektir. Başka bir deyişle tüm topluma gözdağı vermektir.
Ancak, bu kabul edilemez tutuklama kararı karşısında hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada her koşulda hakikate, iyi hekimliğe, hukukun üstünlüğüne, insan hakları, barış ve demokrasi mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sevgili arkadaşımızın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması ve hakikatin görünür kılınması için başta yasal itiraz süreçleri olmak üzere her türlü çabayı göstereceğiz.
Saygın bir bilim insanı ve kararlı insan hakları savunucusu olarak ömrünü sadece ülkemizde değil tüm dünyada halkın sağlığını korumaya ve başta işkence olmak üzere insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur."
Türk Tabipleri Birliği'nden yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
"Doktor Şebnem Korur Fincancı, hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisinin ardından hızla yurt dışından dönmesine, çağrıldığı takdirde ifadeye gelebileceği avukatları aracılığı ile savcılığa iletilmesine, kaçma veya delil karartma şüphesi bulunmamasına karşın hukuksuz bir sürecin sonucunda tutuklanmıştır. Doktor Şebnem Korur Fincancı, kamu güvenliğinden sorumlu emniyet güçlerinin ve kamu yayıncılığından sorumlu TRT’nin suçlulaştırma çabalarının da katkısıyla iktidarın son zamanlarda diline pelesenk ettiği dezenformasyon kavramına adeta suret kazandırarak tutuklanmıştır. Hukuksuz yargı süreçlerinin değiştiremeyeceği hakikati hatırlatıyoruz. Şebnem Korur Fincancı, hayatını insan haklarına ve yaşatmaya adamıştır. Doktor Şebnem Korur Fincancı; hekimlerin, tıp öğrencilerinin, adli tıp uzmanlarının, bilim insanlarının, demokrasi mücadelesi verenlerin, insan hakları savunucularının, hak mağdurlarının ve daha nicesinin Şebnem hocasıdır.Bizler bu baskıların üzerinden geleceğiz ve geçmişte olduğu gibi bugün de kazanan, toplumun yaşam ve sağlık hakkı mücadelesini yılmadan veren örgütümüz olacaktır. Şebnem Hoca’mıza da tüm topluma da sözümüzdür. Sağlık çalışanlarının hakları ve toplumun sağlık hakkı için; emek, demokrasi, özgürlük ve barış için, bilimin bağımsızlığı ve bilim insanlarının ifade özgürlüğü için TTB’ye ve doktor Şebnem Korur Fincancı’ya sahip çıkmayı sürdüreceğiz.”