ABD: Azerbaycan bombardımanına dair yeterli kanıt var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price basın toplantısında ABD’nin Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını bombaladığına dair yeterli kanıtlar gördüğünü açıkladı. KGAÖ Ermenistan'a heyet gönderiyor. Çatışmalar devam ediyor.

Ned Price, “Daha önce de belirttiğimiz gibi, Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’i askeri operasyonları derhal durdurmaya, askeri güçlerin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki önemli sorunların çözümüne katılmasını durdurmaya çağırdı. Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarını bombaladığına ve Ermenistan’ın altyapısına önemli zararlar verdiğine dair yeterli kanıtlar gördük. Ancak bizim için en önemli şey, her iki tarafın da askeri eylemlerin durdurmaya ve daha geniş bağlamda gerilimi düşürmeye kararlı olmasıdır.” ifadeleri kullandı.

“Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünü müdahaleye çağırdı. ABD’nin bu konudaki tepkisi nedir?” sorusuna ise Price, “Bölgenin tüm ülkeleri, etkilerini çatışmaların durdurulması ve tansiyonun düşürülmesi üzerine mutabakat sağlamak için yapıcı bir şekilde kullanmalı. Tabii yabancı güçleri çatışmanın bir tarafına destek vermek üzere sevk etmenin buna nasıl katkı sağlayacağını kestirmek zor ama yine de, vurgumuzun şiddeti sona erdirmeye yönelik olduğunu kaydetmeliyim.” yanıtını verdi.

Rus TASS Ajansı'na göre, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) liderliği, çevrimiçi toplantısında Ermenistan'a bir heyet göndermeye karar verdi.

Örgütün basın servisine göre, toplantıda, KGAÖ'nün sorumluluk alanındaki durumu sürekli olarak izlemek için bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantıya katılanları Rus tarafının ek pratik adımları hakkında bilgilendirdi. TASS, KGAÖ sekreterliğinin Ermenistan ve Azerbaycan sınırındaki gerilimi azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çatışmalardan sonra KGAÖ'ye  başvurmuştu. KGAÖ 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan) tarafından kurulan hükûmetlerarası bir askerî ittifak.

Öte yandan Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durum gece boyunca gergin kaldı. Sabah saatlerinden itibaren Azerbaycan , topçu, havan ve büyük kalibreli silahları kullanarak yeniden özellikle  Verin Şorza ve Çermuk yönünde taarruz operasyonlarına başladı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise  13-14 Eylül gecesi Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin "ateşkes konusunda varılan anlaşmayı tekrar ihlal ettiğini" ve bugün sabah saatlerinde Kelbecer  ve Laçın bölgelerine ateş açtığını açıkladı.

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerbaycanca)

Kategoriler

Güncel