Belarus sınırında görüşme bekleniyor

Rusya'nın Ukrayna topraklarında sürdürdüğü harekat 4. gününe girerken Batı dünyası da Rusya'ya yönelik yaptırımlarının seviyesini yükseltiyor.

AB, ABD ve müttefikleri, belirlenmiş Rus bankaları uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarmak konusunda anlaştı.

Alman hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, hamlenin söz konusu kurumları uluslararası finansal sistemden çıkarmayı ve küresel operasyonlarını da büyük ölçüde kısıtlamayı amaçladığını belirtti.

Rusya, petrol ve doğal gaz ihracatı için büyük ölçüde SWIFT sistemine bağlı.

SWIFT, paranın hızla, sınır tanımadan bir yerden bir yere gönderilmesini sağlayan uluslararası mali yapılanmanın ismi. Kelime olarak da İngilizce, "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication" yani "Küresel Bankalararası Finansal İletişim Birliği"nin kısaltmasından oluşuyor.

Alman sözcü, etkilenecek bankaların "uluslararası toplum tarafından halihazırda yaptırım uygulanan tüm bankalar" olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, müttefik ülkelerin Rus Merkez Bankası'nın varlıklarını felç ederek "savaş paralarını kullanan" Rusya'yı durduracağını belirtti.

Batılı ülkeler ayrıca işlemleri dondurarak, merkez bankasının varlıklarını tasfiye etmesini önlemeyi de kabul ettiler.

Müzakere için yeni gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün erken saatlerde Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Ukrayna heyetinin, Rus heyetiyle Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında önkoşulsuz görüşme yapması konusunda mutabık kaldık" denildi.

Lukaşenko'nun, "Ukrayna delegasyonunun seyahati, görüşmeleri ve dönüşü sırasında Belarus topraklarında konuşlanmış tüm uçakların, helikopterlerin ve füzelerin yerde kalmasını sağlama sorumluluğunu üstlendiği” belirtildi.

Zelenskiy daha önce Rusya'nın işgali kısmen Belarus'tan başlatıldığı için Belarus topraklarında Rus heyetiyle görüşmeyeceğini söylemişti.

Rusya'dan yapılan açıklamada ise görüşmelerin henüz başlamadığı, heyetlerin görüşme yerine henüz yeni gelmeye başladığı belirtildi.

Nükleer alarm

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusuna nükleer kuvvetlerini "özel alarma" geçirmesini emretti. Bu, Rusya'nın Stratejik Füze Kuvvetleri için en yüksek alarm seviyesi.

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın nükleer kuvvetlerini en yüksek seviye olan "özel alarm" durumuna geçirme emrine tepki gösterdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, CBS News ile yaptığı röportajda bu adımı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Sivil kayıplar, göçler

Ukrayna, işgalin başlamasından bu yana üçü çocuk olmak üzere 198 sivilin öldüğünü bildirdi. BM'ye göre ise sivil kayıp sayısı 64.

BM Mülteci Örgütü (UNHCR), 368.000'den fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını, 160.000'den fazla kişinin ise Ukrayna içinde yerinden edildiğini tahmin ediyor.

Rus birlikleri Harkov'da

Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'a girdiğini ve sokaklarda çatışmaların sürdüğünü söylüyor.

Harkov bölge idaresi başkanı Oleh Sinehubov, Ukrayna kuvvetlerinin kentte Rus birlikleriyle savaştığını belirterek sivillerden evlerini terk etmemelerini istedi.

Rus birlikleri, Moskova'nın Ukrayna işgalini başlatmasından kısa bir süre sonra, Rusya sınırının yaklaşık 20 kilometre güneyinde bulunan Harkov'a yaklaşmıştı.  Ancak pazar gününe kadar kentin eteklerinde bekleme pozisyonundaydı.

Ukrayna medyasında ve sosyal ağlarda yayınlanan videolar, Rus araçlarının Harkov'a hareket ettiğini gösterdi.

(AFP, Euronews, DW , BBC)

Kategoriler

Güncel