Putin Ukrayna'daki Rus yanlısı bölgelerin bağımsızlığını tanıdı

Batı dünyası ile Rusya arasında büyük bir gerilime sahne olan Ukrayna krizinde peşpeşe kritik gelişmeler yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna'daki Rusya yanlısı iki bölgenin bağımsızlık ilanını tanıdı ve bölgeye asker gönderdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da Rus destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Lugansk ve Donetsk bölgelerini resmen tanıdı.

Putin bu bölgelere Rus barış gücü birlikleri göndereceğini ve bu birliklerin "barışı koruma" ile görevli olacağını söyledi; ancak BM'deki ABD temsilcisi bunu "saçmalık" olarak niteledi. ABD, Putin'in Ukrayna’yı işgal etmeye hazır olduğuna inanıyor.

BM Güvenlik Konseyi, Putin'in konuşmasının ardından New York'ta acil bir toplantı düzenledi. Birçok ülke, savaştan kaçınmak için barış ve diplomasi çabaları çağrısında bulundu.

Yorumcular, Putin'in dün akşamki sert konuşmasıyla askeri harekatın zeminini hazırladığını söylüyor. Putin konuşmasında, Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığını ve ülkenin Rusya tarafından yaratıldığını iddia etti. Ukrayna'yı ABD'nin kuklası olmakla suçladı ve Batı askeri ittifakı NATO'nun Rusya'nın güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Ukrayna'nın korkmadığını ve boyun eğmeyeceğini açıkladı.

ABD'nin bugün  günü Rusya'ya karşı ek önlemler açıklaması bekleniyor. 

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından, Salı günü Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı.

Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk, 2014 yılında Ukrayna'dan ayrılarak bağımsızlık ilan etti. Kiev, o dönemden günümüze kadar bölgede yaşanan çatışmalarda yaklaşık 15 bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Çatışmaya taraf olmadığını savunan Rusya'nın bölgeye "gizli askeri ve mali yardım, Covid-19 aşılarının temini ve bölge sakinlerine en az 800 bin Rus pasaportu vermek" şeklinde destek verdiği ifade ediliyor.

Rusya'nın tanıması, şimdiye kadar Moskova dahil tüm taraflarca çözüm için en iyi şans olarak görülen 2014-2015 yıllarındaki Minsk barış anlaşmalarını fiilen ortadan kaldırıyor. Anlaşmalar, iki bölgenin Ukrayna içinde özerk bölgeler olarak kalmasını öngörüyordu.

Uzmanlar, Rusya'nın Gürcistan'ın NATO'ya üye olma isteğini süresiz olarak engellemek ve bu topraklarda askeri varlığını haklı çıkarmak için Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıdığını  hatırlatarak aynı durumun Ukrayna için geçerli olacağını belirtiyor.

Moskova'nın Minsk sürecini terk ettiği için yaptırımlarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

(BBC Türkçe, Euronews)

Kategoriler

Güncel