Filistinli Mohammed Alzaza 15 yaşındayken, 12 yaşındaki kuzeniyle Gazze’de sokakta oynarken İsrail devletinin insansız hava aracının saldırısına uğradı. Kuzeni öldürülürken Mohammed ağır yaralandı. Şu an Türkiye’de yaşayan Mohammed, Kanada’ya gidebilmek için uzun süredir Ankara’daki Kanada Konsolosluğu’ndan cevap bekliyor. İltica başvurusu onaylandığına rağmen konsolosluktan hâlâ cevap gelmiyor.
Mohammed’in oturma izni uzatma başvuruları da Türkiye tarafından reddedildiği için tıbbi bakıma erişimi de, çıkması da mümkün değil, odasına hapsolmuş durumda. Filistinli gencin Kanada’ya gidebilmesi için Change.org’da bir kampanya başlatıldı. Haberin yazıldığı 26 Ocak Çarşamba günü imza kampanyası, hedeflediği 15.000 imzadan 13.170’ini toplamıştı. Daha önce Mohammed’in ağır sağlık sorunlarına rağmen aşı hakkına erişemediğini sayfalarımıza taşımıştık. Mohammed bu süreçte yaşadığı sorunları, sağlık hakkına kavuşamamasının zorluklarını ve Kanada Konsolosluğu’ndan umutsuzca yanıt beklemesini Agos’a anlattı.
‘Bu şekilde mi oluyor özgürlük, insanlık ve sempati iddiaları?’
Mohammed, ağır yaralarından dolayı İsrail, Gazze, Mısır ve Türkiye’de toplam 22 ameliyat geçirdi. Bu zorluklara rağmen liseyi bitiren ancak el, bacak ve karın bölgelerinde devam eden kronik ağrıları nedekiyle üniversiteye gidemeyen Alzaza’nın özel sponsorla Kanada’ya iltica başvurusu bu tür işlemlerin ortalama süresinden çok daha uzun zamandır devam ediyor ve henüz cevap yok: “Bir yıldan fazla bir süredir Kanada’ya kabul edildim ve tüm prosedürler yasal. Sağlık durumumdan kaynaklı prosedürlerin mümkün olduğunca hızlandırılması gerekiyor, ancak ne yazık ki bir ilerleme olmadı. Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği bile çağrılarımıza ve mesajlarımıza cevap vermedi. Prosedürleri hızlandırmak için doğrudan Ankara’daki büyükelçiliğe mesaj gönderen çok sayıda parlamenter olmasına rağmen, ne yazık ki Kanada Büyükelçiliği hiçbir şeye cevap vermedi. Çok zor ve insani olmayan bir durumdayım. Bu şekilde mi oluyor özgürlük, insanlık ve sempati iddiaları? İnsanlığa, tıbbi bakıma ihtiyacı olan insanın duygularını duymadan mı oluyor bunlar?”
‘Hükümetler, çok geç olana dek insan haklarını uygulamazlar’
Drone saldırısında ağır yaralanan, ardından İsrail’de ameliyat olmak için son girişi sırasında İsrail makamları tarafından işkence gören Mohammed, Travma Sonrası Stres (PTSD) yaşıyor. Uluslararası topluluğun mali desteğiyle üç yıl önce Kahire’ye, ardından da Türkiye’ye gelebildi. Yasal olarak bir statüye sahip olmadığı için Türkiye’de yaşadığı evden ayrılamayan Mohammed, Kanada’ya yaptığı iltica başvurusunun sonucunu bekliyor: “Daha fazla beklemek ve acıya katlanmak için enerji ve sabrım kalmadı ama hiçbir şey yapamıyorum. Beklemekten, yavaş yavaş ve korkunç bir şekilde ölüyormuşum gibi hissediyorum. Dünyanın, daha önce hiç görmediğimi veya hissetmediğimi iddia ettiği insanlık ve insan hakları hakkında bir şeyler duyduğuma şimdi gerçekten inanıyorum. Bunu okudum, duydum ama aslında öyle değilmiş. Bütün hükümetler insan haklarını ve insanlığı talep eder, ancak onları sadece yönlendirir ve çok geç olana dek uygulamazlar. Sebepleri ve prosedürleri nelerdir bilmiyorum ama biliyorum ki sonunda öleceğim ve ilgililer, insan haklarından, insanlıktan ve özgürlükten yana olduklarını iddia edenler, hiçbiri acımın iniltisini duymayacak.”
‘Evdeyim, sanki hapis ve çıkamıyorum’
Mohammed Alzaza, Türkiye’ye koruma alabileceğine, sağlık hizmetinden yararlanabileceğine, okuma ve çalışmanın bir yolunu bulabileceğine, yeni hayata başlama umuduyla geldi. Ancak turistik oturma izniyle sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün olmadığı gibi, oturma izninin bitmesi ve yenilenmemesi, tıbbi bakım alma girişimlerini de çıkmaza sürükledi: “Ben burada, Türkiye’deyim. Bir yıllık oturma iznim vardı ve yıl sonundan sonra bir yıl daha oturma iznimi yenilemek için başvurdum ama ne yazık ki başvuru birkaç kez reddedildi. Daha sonra avukatım benim için başvurdu. Göç İdaresi’nden ve mahkemeden oturma iznimin uzatılmasını istedim ama ne yazık ki başvuru birkaç kez reddedildi ve şimdi oturma iznim yok. Evdeyim, sanki hapis ve çıkamıyorum çünkü oturma iznim yok ve alamıyorum, asgari gereksinimlerimi bile karşılayamıyorum, her şeyden mahrumum. Tedavime bile engel oldu. Nedeni nedir, bilmiyorum. Bir Filistinli olduğum için mi bu kadar gaddarca ve kayıtsız davranılıyorum yoksa insanlığımızı kaybettiğimiz, insanı ve insan haklarını unuttuğumuz için mi? Dayanamıyorum daha fazla acıya, beklemeye ve yalnızlığa. Dayanamıyorum. Elçilik dosyaları ve hükümetler arasındaki bilinmeyen kaderime katlanamıyorum.”
“Kanada’ya getirmeye yardım edin”
Mohammed için hazırlanan imza kampanyasında sürece dair bu bilgiler de aktarılıyor: “Bağımsız Yahudi Sesleri Vancouver, BC Müslüman Derneği ile birlikte, Mohammed’i özel sponsorlu bir mülteci olarak Kanada’ya getirmek için başvurdu ve başvurusu Ocak 2021’de onaylandı. O zamandan beri Ankara’daki Kanada Büyükelçiliği’nin kendisine Kanada’ya gelmesi için izin vermesini bekliyor. Bu arada, tıbbi durumu hem fiziksel hem de zihinsel olarak ciddi şekilde kötüleşti. Özellikle ameliyat olmak üzere uygun tıbbi destek alamaması onu aşırı acı ve çaresizlik içinde bırakmıştır. Dışarı çıkamıyor ve artık zar zor yürüyebiliyor, aynı zamanda vücudunun çeşitli yerlerinde his kaybı yaşıyor. Türkiye’deki en son sağlık raporu, mümkün olan en kısa sürede ameliyat olması gerektiğini vurguladı.
Mohammed’e gönüllü olarak danışan bir doktor, bir Ortopedi Cerrahının konsültasyonuna ek olarak acilen bir Yanık Uzmanı/Plastik Cerrahın incelemesine ihtiyacı olduğunu yazıyor. Doktor, Mohammed’in devam eden izolasyonunun ve tıbbi bakım eksikliğinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığına ciddi şekilde zarar verdiğinden endişe duyduğunu ifade etti.”
Mohammed’in Kanada’ya gidiş sürecini hızlandırmak için bazı milletvekilleri doğrudan konsolosluğa mektuplar gönderdi ancak herhangi dönüş yapılmadı. İmza kampanyası şu ifadelerle bitiyor: “Lütfen Muhammed’in sponsorluk başvurusunu derhal ve acilen hızlandırın, böylece Kanada’ya gelebilir ve acısını ve izolasyonunu sona erdirmek ve yeni bir hayata başlaması için umutsuzca ihtiyaç duyduğu tıbbi bakımı alabilir.”
Kampanya şuradan destek verebilirsiniz.