Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'özel projeler' olarak yürüttüğü çalışmalarda, kilise ve eski çağların antik tapınakları önemli bir yer tutuyor. Bakanlığın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, pek çok cami ve külliye için proje geliştirilmesinin yanı sıra, kiliseler ile antik devrin yapıları da restorasyon faaliyetleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bazı kiliselerin restorasyonuna ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de maddi destek sağlıyor.
Rapordaki verilere göre Tigran Honents Kilisesi, Ani Katedrali, Surp Amena Pırgiç Kilisesi, Ebulhamrent (Polatoğlu) Kilisesi, Kaman Kalehöyük, Kaunos Kral Mezarları, Nemrut Dağı ve Tümülüsü ve Anıtları ve Ankara Ulus Augustus Tapınağı, proejlerle elden geçirilip, terk edilmiş durumda olanları ziyarete ve ibadete uygun hale getirilirken, faaliyette olanlar ise daha iyi bir çevre düzenleme imkanına kavuşturuluyor.
ABD büyükelçiliği'nden kilise tamirine destek
Buna göre, Kars'taki Tigran Honents Kilisesi'nin konservasyonu çalışmasında nihai kabul Ocak 2012'de imzalandı. Çalışmalara World Monuments Fund da (Dünya Anıtlar Fonu) maddi katkıda bulunuyor. Yine, Ani Katedrali Restorasyon Projesi ile ilgili de gereken bütçe sağlandı. Surp Amena Prgiç Kilisesi uygulamaya yönelik projeleri ise ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin hibesiyle gerçekleştiriliyor. Ebulhamrent (Polatoğlu) Kilisesi'nde de, ilgili proje kapsamında kazı ve temizlik çalışmaları yürütülüyor.
Antik tapınaklar da ilgi görüyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın proje öncelikleri arasında kiliselerin yanı sıra eski devirlerin tapınaklarının ihyası da yer alıyor. Bu çerçevede, Kaman Kale höyük tanzim çalışmaları, Adıyaman Nemrut Dağı Tümülüsü çalışmaları, Kommagene uygarlığına ait anıtlarının korunması, Çanakkale Merkez Troya çalışmaları, Ankara Ulus Augustus Tapınağı koruma proje uygulamaları yürütülüyor. Bakanlık ayrıca bir başka özel proje ile de Yunanistan Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi'ni elden geçiriyor.
(YENİ AKİT)