Yangın haberleri nedeniyle altı televizyon kanalına ceza

RTÜK yangın haberleri nedeniyle KRT, Fox TV, Haber Türk, Halk TV, TR 35 ve TELE 1’e ceza verdi. Fox’a verilen cezanın gerekçesi muhabirin “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…” sözleri.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 'yangınları göstermeyin' talimatına uymadıkları gerekçesiyle televizyon kanallarına uygulayacağı yaptırımı bugünkü Üst Kurul toplantısında görüştü.

Toplantıda CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan İlhan Taşçı, ‘ihsas-ı rey’ gerekçesiyle toplantısından çıkarıldı. Diğer CHP'li üye Okan Konuralp yaşananları 'hezeyan' olarak niteledi.

İlhan Taşçı toplantıdan çıkarılmasıyla ilgili olarak Twitter’dan yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "Bunun gerekçesi yangın haberlerine 'özel hat' üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam" dedi.

Toplantının ardından Okan Konuralp ise verilen cezalarla ilgili konuştu. İlhan Taşçı’nın toplantıdan çıkartılmasıyla ilgili olarak “Bu karar kurulun hukuk tanımaz hezeyanlarının ilk örneğiydi” dedi ve kesilen cezalarla ilgili şunları söyledi:

“…Devamında, muhabirinin ‘O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…’ ifadesini de kullandığı canlı yayını nedeniyle FOX TV’ye para cezası verdi. RTÜK, Ebubekir Şahin’in ‘Yangın haberlerine sansür’ talimatına yönelik -aralarında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Ağır sansür altındayız’ tepkisinin de olduğu- açıklamaları, yorumlarıyla haberleştiren kanalları da cezalandırdı; yani doğrudan siyasilere de sansür uyguladı" dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise İlhan Taşcı'ya Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yanıt verdi.

Şahin, Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yaptığı (oyunu belli ettiği) için, Kurul Üyesi İlhan Taşçı'nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettiklerini söyledi.

Öte yandan, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aytun Çıray, "RTÜK Başkanı hakkında yangın haberlerine müdahalesi nedeniyle, 'Haberleşme ve basın hürriyetini engelleme, şantaj, görevi kötüye kullanma' suçlarından Avukatım Murat Ergün'le kamu davası açılması için başvurduk" dedi.

(Bianet, BBC)

Kategoriler

Güncel