Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından Türk varlıklarında sert düşüşler kaydedilirken, Türkiye'nin risk priminde hızlı yükseliş izlendi
Türkiye'nin risk primi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından ilk işlem gününde hızlı yükseliş kaydetti.
5 yıllık kredi temerrüt takası 156 baz puan yükseldi ve 466 baz puan seviyesine çıktı. Böylelikle risk priminde Kasım 2020'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.
Türkiye'nin risk primi Şubat'ta 290 baz puan seviyesinin altına kadar gevşemişti.
TCMB başkanlığında yaşanan değişimin ardından geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatan Dolar/TL kuru Asya'daki işlemlerde 8,47 seviyesini test ettikten sonra 8 seviyesinin altına kadar geriledi.
10 yıllık tahvil getirilerinde ise rekor yükseliş kaydedildi. Buna göre Türkiye 10 yıllık tahvil getirileri 329 baz puanla yüzde 17,35'e yükseldi.
BIST 100 endeksi güne yüzde 6,65 değer kaybıyla 1427 puandan başladı. İşlemler iki kez durduruldu İşlemlerin yeniden başlamasıyla birlikte kayıplar yüzde 9'u buldu.
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Cuma akşamı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevinden alınması dünya basınında "şoke edici" bir gelişme olarak yorumlandı ve bu kararın Türk Lirası'nı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.
Financial Times (FT) gazetesi, "Merkez Bankası başkanını görevden alarak Erdoğan özüne döndü" başlıklı yazıda, Ağbal'ın iki yılı daha az bir süre içerisinde görevden alınan üçüncü Merkez Bankası başkanı olduğunu belirtti.
FT, "şok karar" olarak tanımladığı bu adımın, genel olarak piyasa dostu bir ekonomist olarak görülen Ağbal'ın atanmasını Merkez Bankası'nın bağımsızlığını güçlendirecek bir hamle olduğunu düşünen yatırımcıları rahatsız ettiğini yazdı.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de, yeni başkan Kavcıoğlu'nun yaptığı ilk açıklamayla piyasa oyuncularının kaygılarını gidermeye çalıştığını ancak Ağbal'ın görevden alınma kararının yatırımcı ve ekonomistlerde Türkiye ekonomisinin gidişatına yönelik endişeler doğurduğunu yazdı.
Kavcıoğlu, Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, "enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama hedefi doğrultusunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya" devam edileceğini söyledi.
WSJ, yeni Başkan Kavcıoğlu'nun Yeni Şafak'taki köşesinde bu faiz artırımını eleştirdiğini anımsatarak, bu durumun Ağbal dönemi politikaların tersine çevrileceği kaygılarını tetiklediğini aktardı.
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, Erdoğan'ın bu kararıyla küresel yatırımcıları "şoke ettiğini" belirterek, bir uzmanın bu kararı "en az Brexit (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması) kadar kötü" sözleriyle yorumladığını yazdı.
Guardian, "Erdoğan, geleneksel ekonomi politikalarına karşı çıkıyor ve bugüne kadar defalarca çift hanelere ulaşan enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına gidilmesine karşı olduğunu söyledi. Son iki yıl içerisinde üç Merkez Bankası başkanını görevden aldı" dedi.
(Ajanslar, BBC Türkçe, Bloomberg)