Kavala hakkında yeni iddianame: 3 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Davası'nda beraat etmesinin ardından bu kez de "casusluk" suçlamasıyla tutuklu bulunan sivil toplum çalışanı Osman Kavala hakkında hazırladığı iddianameyi İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. İddianamede , Kavala ve akademisyen Henri Barkey hakkında, 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede Osman Kavala, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırma veya bu düzen yerine başka bir düzen getirme veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemek"le, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemek"le ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını tamamen engellemek"le suçlanıyor.

İddianamede, "terör örgütleri ile derin irtibatlı olduğu" öne sürülen uluslararası ilişkiler uzmanı, eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı ve akademisyen Henri Jak Barkey'nin Osman Kavala ile birlikte yaptıkları toplantıların, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal menfaatleri aleyhine yapılmış faaliyetler olduğu"  öne sürülüyor.

İddianamede ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

"Her ne kadar Cumhuriyet Başsavcılığımızca Gezi Kalkışmasına ilişkin yürütülen soruşturma sürecinde şüpheli Henri Jak Barkey hakkında yeterli bilgi ve bulgulara ulaşılamamış ise de, (…) Barkey'in Gezi Kalkışması sürecindeki tespit edilebilen eylem ve faaliyetlerinin normalin ötesinde dikkat çekici olduğu gibi Gezi Kalkışmasının yasal meşru hükümet tarafından alınan önlemlerle durdurulması sonrasında 15 Temmuz darbe girişimine kadar devam eden süreçte şüpheli Mehmet Osman Kavala ile aynı amaca yönelik olarak birbiriyle uyumlu olduğu görülmüştür."

İddianamede Barkey ve Kavala'nın cep telefonlarının çeşitli tarihlerde İstanbul'un Şişli ilçesinde aynı baz istasyonundan birkaç dakika arayla sinyal aldığı öne sürülüyor. Kavala ve Barkey'in darbe girişiminden üç gün sonra da Karaköy'de bir restoranda yemek yedikleri iddia ediliyor. Kavala  bu iddiayı yalanlamış, Barkey ile yemek yemediğini, bir restoranda karşılaştıklarında selam verdiğini söylemişti.

Barkey  15-17 Temmuz 2016'da İstanbul Büyükada'da bir toplantı düzenlemek ve bu vesileyle "darbe girişiminde rol almakla" suçlanıyor:

Gezi Parkı Davası'nda tutuklu yargılanan Kavala, 18 Şubat'ta beraat etmiş fakat aynı gün, başka bir soruşturmadan  tutuklanmıştı.

1064 gündür tutuklu olan Kavala, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu.

AYM'nin bugün konuyla ilgili kararını açıklaması bekleniyordu.

Fakat AYM, iddianamenin tamamlanma aşamasına geldiğini gerekçe göstererek konuyla ilgili oturumunu erteledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Aralık 2019'da Kavala'nın tutuksuz yargılanması yönünde bir karar vermiş, bu karar Türkiye tarafından uygulanmamıştı.

Son olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin bu karara uymaması nedeniyle düzenlediği denetim toplantısında Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.

25 Temmuz 2020 tarihinde Kavala'nın tutukluluğunun 1000. gününde bir basın toplantısı düzenleyen Kavala'nın avukatlarından İlkan Koyuncu,  casusluk ile ilgili yöneltilen suçlamaların 7 yıl öncesine dayandığını ve 7 yılda niçin hiçbir soruşturma açılmadığını sormuştu. 

Koyuncu "Casusluk yapmak için kamu  görevlisi olmak gerekir. Kamu görevlisi olmayan Kavala hangi dosyalara erişebilecek konumdaydı, bunları hangi devlete verdi, bu soruların yanıtını iddia makamlarından alamıyoruz" demişti. 

Kavala aleyhinde hiçbir delil olmadığını söyleyen Koyuncu "Bir soruşturma dosyası var, onun içine bütün suçlamalar sokuluyor" demişti. 

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel