Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, Dağlık Karabağ’daki duruma ilişkin bir bildiri yayınladı. Taraflara müzakerelere dönme çağrısı yapan vekiller, durumun istikrara kavuşturulmasında arabulucu olmaya hazır olduklarını ifade etti.
Duma’nın bugün gerçekleştirilen bir oturumda kabul ettiği bildiride, derhal ateşkes sağlanmasının, bölgedeki gerginliğin tırmanmasının önlenmesi gerektiği ve durumun barışçıl çözümden başka alternatifi olmadığı kaydedildi.
Taraflara en kısa zamanda müzakere sürecine dönme çağrısı yapılan bildiride, Duma vekillerinin durumun istikrara kavuşturulmasında arabuluculuk yapmaya hazır oldukları ifade edildi.
Gerginliğin tırmanmasından derin endişe duyduklarını belirten vekiller, tarafların güç kullanmasını kararlılıkla kınadıklarını vurguladı.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) krizin diplomatik yolla aşılması için devreye girdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bölgedeki çatışmalarla ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile konuştuğu açıklandı.
BM Genel Sekreteri'nin gazetecilere konuşan sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in "çatışmaların derhal sonlandırılması ve Minsk Grubu'nun eş başkanlarının çatısı altındaki anlamlı müzakerelerin koşulsuz bir şekilde gecikmesizin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğine" vurgu yaptığını söyledi.
Ermenistan Başbakanı Başbakan Nikol Paşinyan da, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimi üzerine bir telefon görüşmesi yaptı.
Başbakan, Karabağ-Azerbaycan sınırındaki duruma değinerek, savaşı Azerbaycan’ın başlattığını söyledi.
Paşinyan, geçmiş yıllardaki tırmanışların aksine, bu durumun, Türkiye’nin aktif, önyargılı bir pozisyonu ve Azerbaycan’ın istikrarı bozucu eylemiyle karakterize edildiğini söyledi..
BM Genel Sekreteri, AGİT Minsk Grubu dahilinde barış sürecini yeniden başlatma gereğini vurgulayarak, mevcut durum ve gelişmelerle ilgili derin endişelerini dile getirdi.
AFP'ye konuşan diplomatlar, BM Güvenlik Konseyi'nin de Salı günü kapalı kapılar ardında düzenleyeceği oturumda Dağlık Karabağ'daki çatışmaları ele almasının beklendiğini açıkladı. Söz konusu diplomatlar, oturumu Almanya ve Fransa'nın talep ettiğini ancak İngiltere, Belçika ve Estonya'nın da bu girişimi desteklediğini belirtti.
Rusya: Türkiye çözüm için çaba göstermeli
Öte yandan Ankara, Bakü ve Erivan'la sürekli temas halinde olduklarını belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye gibi partner ülkeleri Dağlık Karabağ'da ateşkes sağlanması için her türlü çabayı sarf etmeye çağırdıklarını söyledi.
Basın toplantısında konuşan Peskov, Dağlık Karabağ'da çözüm için Ankara, Bakü ve Erivan'la sürekli temas halinde olduklarını kaydederek "Cephe hattında yaşananlar hakkında tüm bilgileri topluyoruz. Kremlin, öncelikle ateşin ve askeri faaliyetlerin sonlandırılması gerektiğini düşünüyor. Azerbaycan veya Ermenistan'a yönelik her türlü askeri destek açıklaması, yangına körükle gitmek anlamına geliyor. Buna kesinlikle karşıyız ve sorunun bu şekilde ele alınmasını kabul etmiyoruz" dedi.
Peskov, bu bağlamda Türkiye gibi partner ülkeleri çatışan tarafların ateşkese ikna edilmesi ve uzun süredir devam eden bu krizin diplomatik çözüm sürecine döndürülmesi için her türlü çabayı göstermeye çağırdıklarını vurguladı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefondan görüştü.
(Sputnik, Deutsche Welle)