Ermeni harf sanatı UNESCO'nun kültürel miras listesinde

Ermenistan tarafından UNESCO’ya sunulan “Ermeni harf sanatı ve kültürel ifadeleri” başvurusu, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Karar, Kolombiya’nın başkenti Bogota’ta 11 Aralık’ta yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunma Sözleşmesi Hükümetlerarası Komitesi'nin 14. oturumunda oybirliğiyle kabul edildi.

Oturuma, Sözleşme’ye katılan ülkelerin, UNESCO himayesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşların temsilcileri, gözlemciler ve gazeteciler dahil  dünyanın 138 ülkesinin 1.411 temsilci katıldı. UNESCO’da Ermenistan’ın daimi temsilcisi Christian Ter-Stepanian ve Ermenistan Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakalığı’nın temsilcisi Naira Kiliçyan da oturumda hazır bulundular.

UNESCO raporunda "Ermeni harf sanatı ve onun kültürel ifadeleri yüzyıllar boyunca Ermeni el yazmaları ve onun çeşitli varyasyonlarında kendini oluşturdu" ifadeleri yer vardı. 

Mesrob Maşdots tarafından MS 405 yılında oluşturulan Ermeni alfabesi "bir sese bir harf" ilkesine dayanıyor. Ermeni alfabesinin harfleri yaratıldığından bu yana gerek el yazmalarında, mektuplarda, basılı kitaplarda, gerek halılarda ve dokumalarda, gerekse anıtlarda, heykellerde bir sanat ifadesi olarak kullanılıyor ve geliştiriliyor. 2008 yılından bu yana her yıl "Granshan" adıyla bir tasarım yarışması da düzenleniyor. (Ermenihaber, Mediamax, Panorama.am)

Kategoriler

Kültür Sanat