İtalya'da parlamento Ermeni Soykırımı'nı tanıyan önergeyi kabul etti

İtalya'da Ermeni Soykırımı'nın resmen tanınması talebiyle parlamentoya sunulan önerge kabul edildi.

İtalya'daki koalisyon hükümetinden "Ermeni Soykırımı'nı resmi olarak tanıması ve bunu uluslararası alanda savunmasını" isteyen önerge, 43 çekimsere karşı 382 evet oyuyla kabul edildi. Karşı oyun çıkmadığı önergeye sadece muhalefetteki sağ görüşlü Forza İtalia partisinin milletvekilleri çekimser oy verdi. Temsilciler Meclisi'nin “Ermeni soykırımının tanınması” talebinin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

Parlamentoya   sunulan önergede, iktidar ortakları 5 Yıldız Hareketi ve Lig'in yanı sıra muhalefetteki Demokratik Parti ve İtalya'nın Kardeşleri partilerinden milletvekillerinin de imzası bulunuyordu.

Önerge metninde, hükümete "Ermeni soykırımını resmen tanıması ve uluslararası yankı sağlaması" çağrısı yapılıyor.

Metinde "20. yüzyılda yaşanan zulüm ve dehşetlerin tanınması ve anılması daimi bir uyarı teşkil etmelidir" deniliyor.

Önergede, "1973'te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Alt Komitesi, 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda 1,5 milyondan fazla Ermeni'nin yok edilmesinin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini kabul etmiştir" deniliyor. Ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun 1987 tarihli kararıyla "1915-1917 yıllarındaki trajik olayları soykırım olarak tanıdığı", 2015'te de benzer bir kararla tüm üye ülkelere soykırımın tanınması çağrısı yaptığı hatırlatılıyor.

(BBC Türkçe, DW, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel