Merhaba,
Bu yılın ilk sayısına ‘Akademik Yaşam için Anahtar Kelimeler’ ile başlıyoruz. Kitap, ABD’de Princeton Üniversitesi’ndeki ‘Disiplinlerarasılık ve Disiplin Karşıtlığı’ başlıklı lisansüstü seminerinde ortaya çıkmış. 2017’de ‘İnsan Bilimlerinde Disiplinlerarası Doktora Programı’ndaki bu seminere katılan öğrenci ve öğretim üyelerinin kolektif çabalarının ürünü olan bu sözlükçede, dönem boyunca tartışılanlar arasından seçilen 50 terim (‘bilim’, ‘disiplin’, ‘uzmanlık’ vb.) yer alıyor. Murat Cankara yazdı.
Hendrik Groen’un yazdığı ‘83 ¼ Yaşındaki Hendrik Groen’un Gizli Güncesi’, huzurevinde kalan bir ihtiyarın bir yılını anlatmaya karar vermesiyle ortaya çıkan bir roman. İlk başta tam bir şikâyet fırtınası biçiminde başlayan günlük sonraları huzurevine yeni gelen Eefje ve yeni yeni samimi oldukları Ria ve Antoine sayesinde hem neşeleniyor hem de ölüm fikrinden çok daha uzaklara yelken açıyor. Banu Yıldıran Genç yazdı.
Kemal Varol’un son romanı ‘Âşıklar Bayramı’, Diyarbakır’da avukatlık yapan Yusuf ile saz âşığı babası Heves Ali’nin yirmi beş yıl aradan sonra tekrar yan yana gelmeleriyle açılan roman okura yolda olmanın ne demek olduğunu, geçmişle hesaplaşabilmenin mümkün olup olmadığını, unutmakla yeniden hatırlamanın, kaybetmekle özlemenin, yüzleşmeyle affedebilmenin imkanlarını gösteriyor. Arif Tapan yazdı.
Keyifli okumalar.
Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr