Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, 40 yıldır kapalı olan Ruhban Okulu’nun açılmasını birkaç defa Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan rica ettiğini, ancak olumsuz yanıt aldığını belirtti. Patrik ayrıca, yurtdışından kendisine yapılan ziyaretlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dışişleri görevlileri tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi.
Bartholomeos: Erdoğan ‘Atina'da cami yoksa size Ruhban Okulu yok’ diyor
‘Ruhban Okulu, bir kültür ve ilim yuvasıdır. Hristiyanların din adamlarının yetiştiği bir kurum.’ diyen Bartholomeos, "Sayın Erdoğan'a söyledim, bir, iki defa. Cevabı, 'Atina'da cami yok' oldu. Sanki ben suçluyum, sanki ben sorumluyum Atina'da cami olmamasından. Patrikhane'yi bundan nasıl sorumlu tutabilirler, bunu da anlayamıyorum" şeklinde konuştu.
T24’te yer alan habere göre, eski Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Besim Tibuk'un hayatını ele alan "Yarını yaşayan adam" kitabı için Fatih Vural'a konuşan I. Bartholomeos, azınlıkların dini eğitime ilişkin sıkıntılarını ifade etti:
"Biz Türk vatandaşıyız. Vergi ödüyoruz. Askerlik yapıyoruz. Ben iki sene yedek subaylık yaptım. Biz devlet için vazifelerimizi yapıyoruz fakat haklarımızından tam olarak istifade edemiyoruz. Türkiye'de 25-30 ilahiyat fakültesi var. Müslüman kardeşlerimiz, din adamlarını kolayca yetiştirebiliyorlar. Fakat Hristiyanların, tek okulları vardı böyle, o da kapatıldı."
Patrikhane’nin 17 asırlık bir kurum olarak Türkiye'nin zenginliği olduğuna değinen Bartholomeos, bugün bazı gayrimenkullerin iade edilmesi, Anadolu, Kapadokya ve İzmir'de ayin yapabildiği gibi gelişmeler olduğunu ifade etti. Bartholomeos, bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında hizmet gören ve Patrikhane’ye bağlı olan yüksek rütbeli din adamlarına, metropolitlere, başpiskoposlara TC vatandaşlığı vermesinin ne kadar önemli olduğuna değindi.
Ekümenik Patrik Bartholomeos Patrikhanenin uluslararası alandaki prestijine de değindi:
“Patrikhanemizin, yurt dışında büyük prestiji ve saygınlığı var. Dünyadaki Ortodoksların birinci makamı, merkezi burası. Haziran ayında Girit Adası'nda bir Pan-Ortodoks Konsülü yapacağız, diğer Ortodoks kiliseleriyle birlikte. Bütün hazırlıkları bizim patrikhanemiz üstlendi. Geçen ocak ayında, Cenevre'de son hazırlık toplantısını yaptık, benim riyasetimde.
Beyaz Saray'a üç, dört defa girip çıktım. Onuruma resepsiyon verildi. Avrupa Parlamentosu beni iki defa davet etti. Genel asamblede konuşma yaptım ve büyük ihtimalle bu sene de üçüncüsü olacak. Türkiye'ye gelen bütün devlet ve hükümet başkanları, muhakkak patrikhanemize geliyorlar. Çünkü çok önemli bir makamdır. 17 asırlık bir kurumdur. Buna rağmen eskiden büyüklerimiz bunu engellemek istiyorlardı.”
Bartholomeos, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ve Dışişleri’nin de kendisine yapılan bu ziyaretleri engellemeye çalıştığını da ifade etti:
"Cenevre Belediye Başkanı birkaç sene önce bana geldi. Oturur oturmaz gülümsedi ve dedi ki, "Size gelmeyi çok arzu ediyordum, nezaket ziyareti için. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, beni engellemek istedi. Ben buna rağmen geldim."
Birkaç sene evvel, Almanya’ya Cumhurbaşkanı, rahmetli Johannes Rau geldi ve açıkça anlattı. Onu da Dışişleri'nden engellemek istemişler. Fakat o ısrar etmiş: "Patrik'le dostuz. Beni iki defa Almanya'da ziyaret etti. Ben de Türkiye'deyken iade-i ziyarette bulunmak istiyorum." Sonra anlamaya devam etti: "Dışişleri'nden iki tane program hazırladılar. Almancasında o saatte Patrikhane'ye özel ziyaret yazarken, Türkiye programda hiçbir şey koymadılar."