Cemil Çiçek: ''Parantez içine almak bir yöntemdir''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, BDP'nin Anayasa Komisyonu'ndan izin talebinin görüşüldüğünü ve çalışmalara Ağustos ayında devam edilmesi kararı alındığını açıkladı. Çiçek, BDP'nin 'her görüşlerinin parantez içine alındığına' yönündeki eleştirilerine, üzerinde mutabık kalınmayan konuların sonradan tekrar görüşülmesi suretiyle 'mesafe katetmek için bulduğumuz bir yöntemdir' diyerek yanıt verdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa yazımını sürdüren Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda temsil edilen siyasi partilerin 'temel hak ve özgürlükler' bölümünde görüşülmemiş maddelerle ilgili önerilerini 25 Temmuz akşamına kadar Meclis Başkanlığı'na iletme kararı aldıklarını bildirdi.

Çiçek, komisyon'un 1 Ağustos'ta toplanacağını duyurdu.

Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısının ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyonunun bugün mutat toplantısını yaptığını ifade etti. 

BDP'nin dün Komisyon Başkanlığı'na, 20 Temmuz'a kadar izinli sayılmasına yönelik bir dilekçe verdiğini hatırlatan Meclis Başkanı Çiçek, şöyle konuştu: 

''Esas itibariyle çalışmalarımıza yaz boyunca da devam ediyoruz. Çalışmalarımız 3 şekilde oluyor: Bir; 12 kişilik komisyonun yaptığı toplantılar, iki; yazım komisyonu olarak her partiden bir arkadaşımızın danışmanlarla yaptığı toplantı, üçüncüsü ise; her siyasi partinin gerek yazım gerek Uzlaşma Komisyonu'nda müzakerelere hazırlık alamında kendi içinde yaptığı toplantılar var. CHP'nin de önümüzdeki hafta kurultayı var. Bunu da hesaba katarak şöyle bir karar aldık; 25 Temmuz akşamına kadar 4 siyasi partimiz 'temel hak ve özgürlükler' ile ilgili görüşülmemiş tüm maddelerle ilgili olarak görüşlerini Meclis Başkanlığı'na vermiş olacaklar. Bu gelen görüşleri, diğer partilere dağıtacağız. 1 Ağustos saat 11.00'de toplanmak üzere çalışmalarımızı bu şekilde sürdüreceğiz. Uzlaşma Komisyonu bu şekilde çalışmalarına devam ediyor.'' 

Çiçek, bir soru üzerine, 1 Ağustos'a kadar ''temel hak ve özgürülükler'' bölümüyle ilgili partilerin görüşleri bilinerek, müzakerelere kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydetti. 

BDP'nin izin talebi

Bir gazetecinin, ''BDP'nin izin talebi sonrası böyle bir çözüm bulundu. İzin talebi kabul edildi diyebilir miyiz?'' sorusuna Çiçek, ''Hayır. Daha evvel de zaman zaman Salı ve Perşembe günü Uzlaşma Komisyonu toplantıları yapılıyordu. Bunu aksattığımız, zaman zaman buna ara verdiğimiz de oldu. Yeni bir şey yapıyor değiliz. Geçmişte de bunun uygulamaları var'' karşılığını verdi. 

Cemil Çiçek, bir soruya yanıt verirken, 1 Ağustos'a kadar partilerin kendi iç çalışmalarını yapacaklarını, görüşlerini yazılı bildireceklerini ifade etti. Çiçek, ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu sadece 12 kişiyle toplanıp çalışan bir komisyon değil. Bunun alt çalışmaları var, o şekilde bu çalışmaları sürdüreceğiz. Kaldı ki CHP'nin Kurultayı, BDP'nin de toplantıları var. Bu önceden bildiğimiz bir konudur'' dedi. 

'Hemen olumsuz anlamlar çıkarmak doğru olmaz'

BDP'nin, ''her görüşlerinin parantez içine alındığına'' yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Çiçek, yapılan işlerin, birlikte karar verilen bir usul çerçevesinde yürütüldüğünü, her konunun burada konuşulduğunu ve konuşulacağını kaydetti. 

Çiçek, ''Mutabık kalınan hususlar ona göre... Bir veya iki parti farklı düşünüyorsa, onu da paranteze alarak sonradan tekrar görüşmek üzere, mesafe katetmek için bulduğumuz bir yöntemdir. Bunlar üzerinden hemen olumsuz anlamlar çıkarmak doğru olmaz. İşin zor kısmı zaten yazım sürecidir. Onun için her konu burada konuşuluyor, tartışılıyor, mutabık kalınan hususlar var, tekrar müzakere edilmesi gereken hususlar var. Bu çalışma usulu ile ilgili Komisyon'un bulduğu bir yöntemdir. Dün, evvelsi gün, daha evvel olandan farklı bir durum söz konusu değil'' diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Anayasa komisyonu